Wat is een eindafrekening?

En waarom ontvang je soms een hoge eindafrekening bij een overstap naar een andere energieleverancier?

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden

Dit is een eindafrekening van energie.

Een eindafrekening is een rekening die je krijgt wanneer je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier. Hierop zie je of je nog geld moet betalen of terugkrijgt sinds je laatste jaarrekening.

Op de eindafrekening is het belangrijk om te controleren of:

  • Zijn de data correct?
  • Staan de juiste meterstanden er op?
  • Staan de juiste aansluitwaardes op de eindafrekening?  De meeste mensen hebben een 3X25 ampère stroomaansluiting en een gasaansluiting t/m G6.
  • Is een eventuele welkomstbonus verrekend?

Wanneer de meterstanden niet kloppen is het belangrijk dat je dit binnen 2 weken kenbaar maakt bij de energieleverancier.

De eindafrekening wordt binnen 6 weken na je verhuizing of overstap naar je toegestuurd.

Uitgelicht

Wat is het verschil tussen een jaarrekening en eindafrekening?

Bij beide rekeningen zie je je energieverbruik en bijbehorende kosten. De jaarrekening krijg je elk jaar. Je ziet wat je in totaal hebt betaald aan termijnbedragen en of je nog moet bijbetalen of geld terugkrijgt.

De eindafrekening wordt alleen gestuurd wanneer je gaat verhuizen of gaat overstappen naar een andere energieleverancier. Het kan zijn dat je een jaarrekening hebt gekregen en vlak daarna een eindafrekening krijgt.

Hoge eindafrekening energie.

Na het ontvangen van de laatste jaarrekening ben je verhuisd of ben je overgestapt naar een andere energieleverancier. Lees in dit artikel waarom elk jaar overstappen naar een andere energieleverancier het slimste is wat je in onze ogen kunt doen.

Het zou kunnen zijn dat je een hoge eindafrekening ontvangt waar je van schrikt. Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Er zijn onjuiste gegevens gebruikt. Dit kunnen verkeerde meterstanden, verkeerde aansluitwaardes,  verkeerde klasse voor energiebelasting en ODE, verkeerde hoeveelheid teruggeleverde stroom van zonnepanelen, missen van de welkomstbonus of eventuele borg zijn.
  • Je hebt meer energie verbruikt door een verandering in je leefstijl of gezinssamenstelling.
  • Je hebt een te laag termijnbedrag ingesteld sinds de laatste jaarrekening.
  • Je hebt de jaarrekening in bijvoorbeeld november gekregen en maakt in maart een overstap of je gaat verhuizen. Je hebt tussen november en maart een termijnbedrag betaald die je normaal gesproken het hele jaar zou betalen. Dit termijnbedrag is elke maand gelijk en zou ongeveer je gemiddelde verbruik over een heel jaar moeten zijn. In de wintermaanden verbruik je echter meer energie en daarom heb je meer kosten gemaakt dan dat je aan termijnbedragen hebt betaald.

Dit laatste voorbeeld zullen we iets duidelijker maken met bedragen. In november is er een nieuw termijnbedrag berekend voor het volgende jaar (dus tot de volgende november) op basis van je verbruik van het afgelopen contractjaar.

Het termijnbedrag wordt in dit voorbeeld bepaald op €170 per maand. Je maakt dus in een jaar tijd ongeveer €2040 aan energiekosten. De verwarming (lees bespaartips hier) heb je veel aan in de winter en vrijwel nooit in de zomer. Je betaalt elke maand €170, maar als de eindafrekening alleen over de wintermaanden gaat zal je veel meer dan de gemiddelde €170 verbruikt hebben. In de zomermaanden gebruik je zeer waarschijnlijk veel minder dan het gemiddelde.

Lagere energierekening met de energie vergelijker

Wil jij een lagere energierekening? Stap over met de energievergelijker om binnen 2 minuten de laagste energietarieven te vinden en krijg een welkomstbonus tot wel €350! Bekijk natuurlijk ook onze bespaartips en artikelen over energiebesparende producten om misschien wel €1000 per jaar te besparen!

2 miljoen mensen gebruiken een energievergelijker om de laagste energieprijzen te vinden!

Vind nu de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil zien welke energieprijzen energieleveranciers mij kunnen bieden
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!