Wat is een slimme meter?

En hoe gaat het aflezen van de slimme meter in zijn werk?

Dit is een slimme meter.

Meterstanden doorgeven gaat nog wel eens fout. Het wordt te laat gedaan of het wordt niet goed doorgegeven. Hierdoor ziet je energierekening er ineens anders uit en kan het zijn dat je flink moet bijbetalen. Om deze fouten te voorkomen worden de oude energiemeters vervangen voor moderne: de slimme meter.

Een slimme meter zorgt ervoor dat de energieleverancier en de netbeheerder op afstand de gegevens kan lezen. Zo hoef jij je daar niet meer druk om te maken en komt er ook geen meteropnemer meer langs. De slimme meter registreert de meterstanden van zowel stroom als gas.

De slimme meter wordt geleidelijk aan door netbeheerders gratis geïnstalleerd. Het doel was dat eind 2020 zo’n 80% van de Nederlandse huishoudens in het bezit zouden zijn van een slimme meter. Je mag de slimme meter overigens wel weigeren.

Het is ook mogelijk om wel een slimme meter te hebben, maar ervoor te zorgen dat de meterstanden niet op afstand uitgelezen kunnen worden. Overleg hierover met je netbeheerder.

Uitgelicht

Hoe kun je de meterstanden van een slimme meter aflezen?

Dit hoef je niet zelf te doen. De meterstanden worden op afstand gelezen. Wil je toch de meterstanden aflezen, omdat je nieuwsgierig bent naar je energieverbruik? Je kunt nog steeds de meterstanden bekijken. Er is een display aanwezig en met een knopje kunt je steeds andere standen laten tonen. Zo zie je de meterstanden van dagstroom, nachtstroom en levering en teruglevering. In de handleiding van jouw slimme meter kun je zien welk knopje je hiervoor moet indrukken.

Hoe kun je een slimme meter aanvragen?

De netbeheerder maakt vanzelf een afspraak voor het plaatsen van een slimme meter. Dit wordt kosteloos gedaan. Wil je graag eerder in het bezit zijn van de slimme meter? Dan kan het mogelijk ongeveer €70 kosten. Via de website van jouw netbeheerder kun je het plaatsen

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!