Oxxio review: bijna 15.000 Oxxio ervaringen vormen het beoordelingscijfer.

Oxxio ervaringen: recensies, plusplunten en klachten.

In deze Oxxio review geven we je een indruk van deze energieleverancier en de ervaringen die een rapportcijfer voor Oxxio maken. We beschrijven 3 veel genoemde pluspunten en minpunten die door meerdere personen zijn ervaren. Zo kun jij een goede afweging maken of je klant wilt worden bij Oxxio. Laat onderaan dit artikel even welke Oxxio ervaringen jij hebt.

In 1 minuut weten wat Oxxio jou kan bieden?

Bereken hier de deal voor gas en/of stroom!

Ja, ik wil weten wat Oxxio mij kan bieden

Oxxio review: ga jij een contract aan na het lezen van de Oxxio ervaringen van duizenden mensen?

In deze Oxxio review laten we je zien wat de mening is van (ex-)klanten over Oxxio. Na het lezen van deze Oxxio review hopen we dat je een goed beeld hebt van deze energieleverancier. Er zijn duizenden mensen die hun Oxxio ervaringen hebben beschreven op diverse websites. Wij hebben deze ervaringen verzameld, waardoor we deze review kunnen schrijven met meer dan 15000 ervaringen als draagvlak. Het kan je helpen om een mening te vormen en te beslissen of je wel of niet gas en/of stroom van Oxxio wilt afnemen.

We vertellen je eerst over de geschiedenis van Oxxio en de mogelijkheid om binnen 2 dagen energie te ontvangen. Handig wanneer je om één of andere reden zonder energie bent komen te zitten en dit snel wil oplossen. Verder hebben we het ook over de duurzaamheid, want dat vinden steeds meer mensen belangrijk.

Daarna zie je de tabel met de ervaringen van mensen die hun mening op het internet hebben achtergelaten. Met een cijfer tussen de 1 en de 10 hebben ze aangegeven hoe ze Oxxio beoordelen. Wij hebben hier het gemiddelde van genomen om zo een eindbeoordeling te kunnen geven. We hebben daarnaast de ervaringen doorgenomen en zijn enkele punten vaker tegengekomen. Deze 3 positieve punten en 2 negatieve punten beschrijven we ook in de review.

Oxxio energie sinds 2000.

Oxxio is opgericht in 2000 en begon als energiebedrijf.com. Na 5 jaar wordt de naam verandert in Oxxio en volgt een overname door Centrica; een Brits energiebedrijf. Eind 2005 komt Oxxio als eerste energieleverancier met de slimme meter. Een jaar later komt Oxxio met het idee om de kosten van de levering van energie en de netbeheerskosten op één factuur te zetten. Dat deze bedragen altijd op aparte rekeningen wordt genoemd zorgt in die tijd nog voor veel verwarring.

In de jaren daarna ontwikkelt Oxxio de online omgeving Mijn Oxxio, een app en de BespaarCheck (samen met MilieuCentraal), terwijl het in 2011 wordt overgenomen door de Eneco Groep. In 2016 lanceert Oxxio haar huidige Oxxio: Superslim. Supervoordelig. Het biedt alleen energie aan voor 1 of 3 jaar en wil hiermee overzicht creëren.

In 2019 werd Oxxio Internet, TV & Bellen gelanceerd. Deze diensten maakten gebruik van het KPN netwerk en hadden een combivoordeel wanneer je bij Oxxio energie afnam. Per 1 juni 2021 is Internet, TV en Bellen overgedragen aan KPN, waardoor Oxxio zich weer kan richten op energie.

Oxxio energie binnen 2 dagen.

Heb je snel energie nodig, omdat bijvoorbeeld de energieleverancier waar je energie afnam failliet is gegaan? Bij Oxxio is het mogelijk een spoedaanvraag te doen. Binnen 2 dagen, na de betaling van een waarborgsom, heb jij van Oxxio energie in huis. Zo kun je kosten voorkomen wanneer de netbeheerder je wilt afsluiten van energie, waarna je aansluitkosten moet betalen als je weer energie wilt ontvangen. Voorkom deze onnodige kosten met de spoedaanvraag bij Oxxio.

Is er geen negatieve uitslag bij de kredietwaardigheidscontrole? Dan hoef je ook geen waarborgsom te betalen. Binnen 1 dag heb je uitslag van deze controle en bij een positief resultaat kun je een spoedaanvraag zonder waarborgsom regelen.

Uitgelicht

100% groene stroom, maar lage duurzaamheidsscore.

Het is voor veel mensen steeds belangrijker: We willen graag groene stroom die opgewekt kan worden zonder vervuiling voor het milieu. Oxxio meldt op haar website dat je 100% groene stroom van Europese of Nederlandse windmolens krijgt wanneer je stroom bij Oxxio afneemt. Je kunt zelf kiezen wanneer je bijvoorbeeld per sé stroom wilt van Nederlandse windmolens.

In het onderzoek over de duurzaamheid van de stroomleveranciers dat elk jaar in oktober/november wordt gepresenteerd door WISE Nederland, Natuur & Milieu en de Consumentenbond bleek Oxxio in 2020 slechts een 4,2 als beoordeling te hebben ontvangen. Daarmee stond het op de 20e plaats van de 34 beoordeelde leveranciers. Deze duidelijke onvoldoende wordt in het onderzoek kort toegelicht.

Het onderdeel ‘inkoop’ is voor 73% bepalend van het cijfer in het onderzoek. De overige onderdelen die de andere 27% van het cijfer bepalen zijn ‘investeringen’ en ‘levering’. Deze onderdelen worden met een 7,4 en 8,3 prima beoordeeld, maar het ‘inkoop’ scoort slechts een 2,7. Daardoor valt het eindcijfer ook laag uit.

De uitleg van het lage cijfer van de inkoop is dat Oxxio veel handelsmix koopt in plaats van direct bij de bron. In dit artikel over duurzame energieleveranciers legden we al uit dat handelsmix een stroom is dat wordt gekocht op een soort energiemarkt. De herkomst van de stroom is niet duidelijk, maar door de in 2020 ingevoerde CvO’s wordt ook de herkomst van grijze stroom duidelijk. Deze volledige duidelijkheid, ‘full disclosure’ genoemd, zal dus een goed inzicht geven welke stroom nou precies wordt gekocht en verkocht. De eerste resultaten van de full disclosure zullen we gaan merken in het volgende duurzaamheidsonderzoek dat in oktober/november 2021 wordt gepresenteerd.

Oxxio review : de beoordeling van duizenden (ex-)klanten.

Als onderdeel van de Oxxio review gebruiken we nu beoordelingen van (ex-)klanten die te vinden zijn op het internet om een beoordelingscijfer aan Oxxio te geven. Hieronder zie je de beoordelingen van duizenden mensen. De cijfers liggen tussen de 1 en de 10. Bij een systeem tot en met 5 sterren hebben we dit omgerekend naar een cijfer tussen 1 en 10. Onderstaande tabel is geüpdatet op 20-2-2023.

BronAantal ReviewsGemiddeld cijfer
Klantenenthousiasme.nl7757,5
nl.trustpilot.com5272,4
Nederlandreview.nl724,6
Energievergelijker.nl45,6
Energievergelijk.nl957,2
Reviewgo.nl69,0
Easyswitch.nl #1206,6
reviews.nl226,6
Pricewise.nl #24837,5
Feedbackcompany.com70987,4
Ervaringen.nl1832,0
consumentenbond.nl184,0
gaslicht.com*33817,5
prijsvergelijken.nl316,1

# = bij easyswitch.nl hebben we het cijfer van klanten gebruikt en niet het cijfer van easyswitch zelf.

# = bij Pricewise zie je de beoordeling van energieleveranciers door de energievergelijker te gebruiken en op (in dit geval) Oxxio te klikken.

* = bij gaslicht.com gebruikten we alleen de klantervaringen en het cijfer dat hierbij past. Dus niet de totale leverancierscore.

Totaal aantal ervaringenGemiddeld cijfer Oxxio
148157,2

Onze eerste inschatting was dat negatieve reviews sneller geplaatst worden dan positieve reviews. Het onderzoek van Capterra vertelt echter het tegenovergestelde: https://www.capterra.nl/blog/951/belang-van-online-klantbeoordelingen-op-aankoopgedrag-van-consument

Oxxio ervaringen: de plus- en minpunten.

We weten nu meer over Oxxio en het beoordelingscijfer weten willen we weten op basis van welke plus- en minpunten dat cijfer is opgebouwd. We kijken naar 3 veel genoemde sterke punten en 3 veel genoemde mindere punten van Oxxio. Met deze Oxxio ervaringen krijg je een beter beeld dan alleen het cijfer van 7,2 je geeft.

3 Veel genoemde positieve Oxxio ervaringen.

We beginnen met 3 veel genoemde positieve Oxxio ervaringen. We hebben onze bronnen doorzocht en vonden enkele punten die vaker genoemd werden. Over deze punten zijn (ex-)klanten erg tevreden.  

#1. Oxxio tarieven blijken de laagste.

We zien regelmatig berichten dat mensen klant zijn bij Oxxio, omdat ze de goedkoopste zijn. Voor veel mensen is de prijs een belangrijk gegeven om voor een bepaalde energieleverancier te kiezen. De schrijvers vertellen wel onderzoek te hebben gedaan, maar dat Oxxio tarieven heeft die in hun situatie het goedkoopste blijken te zijn. Veel mensen geven aan al jaren elk jaar te kijken naar de goedkoopste energieleverancier om dan te concluderen dat dat Oxxio is. Dit kan voor iedereen anders zijn.

#2. Oxxio app: overzichtelijk en handig.

Er zijn veel mensen erg tevreden met de Oxxio app. Deze app helpt je inzicht te krijgen in je energieverbruik. Door een maandbudget in te stellen kun je in de app zien of je met je actuele verbruik op schema zit of dat je bijvoorbeeld al over het budget zit. Met de persoonlijke energiecoach krijg je te zien hoeveel stroom en gas je hebt verbruikt per dag en hoeveel geld dit kost. Het is ook mogelijk om via de Oxxio app je termijnbedrag aan te passen.

De Oxxio app biedt niet alleen een goed inzicht in je verbruik, maar levert ook overzicht. Je kunt al je betalingen terugvinden en ook het energiecontract is terug te vinden. Wanneer een automatische incasso niet gelukt is krijg je gelijk een e-mail en kun je in de Oxxio app via iDeal alsnog de rekening betalen. Zo voorkom je gemakkelijk herinneringen of zelfs aanmaningen. Kom je ergens niet uit? Chatbot O. is 24/7 beschikbaar om je vragen te beantwoorden.

Met de jaarcheck kun je laten inschatten of je goed zit met je termijnbedrag. De jaarcheck werkt pas optimaal nadat je 3 maanden de Oxxio app hebt gebruikt. Zo leert hij jouw verbruik kennen en kan er ingeschat worden waar je na een jaar op uitkomt que energieverbruik. Je kunt met de jaarcheck zien hoeveel geld je waarschijnlijk terug krijgt of moet bijbetalen op de volgende jaarrekening en je krijgt advies over een aanpassing van het termijnbedrag.

Heb je de Pro-versie van de Oxxio app? Dan heb je via de app inzicht in welke apparaten energieslurpers zijn. Je hebt dan een heel duidelijk overzicht van het energieverbruik van verschillende categorieën apparaten, zoals ‘wassen en drogen’ en ‘licht en audiovisuele apparatuur’. Lees hier meer over energieslurpers. De Pro-versie kost €1,49 per maand.

Met al deze functies kunnen we ons goed voorstellen dat klanten tevreden zijn over de Oxxio app. Je hebt inzicht, overzicht en kunt hiermee grip krijgen op je energieverbruik en kunt je termijnbedrag aanpassen waar je ook bent.

#3. Overstap naar Oxxio verliep soepel

We lezen regelmatig over problemen bij een overstap naar een andere energieleverancier. Wanneer je bij de overstap al problemen ervaart kan dat een deukje geven in het vertrouwen in de nieuwe energieleverancier. In de ervaringen van (ex-)klanten die we hebben gelezen zien we vaak de korte opmerking ‘overstap verliep vlekkeloos’ of iets in dezelfde strekking. Gelukkig maar, want een haperende switch kan veel rompslomp geven. Bij Oxxio lijkt dit allemaal goed te verlopen.

Negatieve recensies over Oxxio.

Zoals bij vrijwel alle bedrijven is het niet zo dat alles vlekkeloos verloopt bij Oxxio. Zoals je in de reviews van andere energieleveranciers kunt lezen is er bij elke energieleverancier wel wat negativiteit over bepaalde punten. Over de volgende 3 punten hebben we meerdere negatieve Oxxio recensies gelezen.

#1 Met Oxxio contact hebben is geen pretje.

De meest gelezen klacht over Oxxio is wanneer mensen een vraag of probleem hebben en met Oxxio contact willen krijgen. We lezen vele berichten over hoe moeizaam dit verloopt. In eerste instantie stuurt Oxxio aan op het gebruik van chatbot O. en eventueel via de chat met een medewerker.

Oxxio Contact Energie Besparen Info

Veel mensen vinden het fijner om te kunnen bellen. Zo kun je je probleem toch altijd wat beter toelichten is onze ervaring en het scheelt je veel typen. Helaas lezen we ook veel ontevreden reacties over de Oxxio klantenservice. Wachttijden van een half uur lijken geen uitzondering te zijn zo blijkt uit de ervaringen. Wat blijkbaar ook veel gebeurt is het ineens verbreken van de verbinding. Dit is zowel bij de live chat met een medewerker als via de telefoon het geval.

Dit is natuurlijk geen goed teken. Ook kunnen mensen het telefoonnummer van de klantenservice van Oxxio maar moeilijk vinden. Deze staat niet op de contactpagina gemeld. We zetten de opties om contact te krijgen voor je op een rijtje. Wil je chatten of het contactformulier gebruiken? Klik dan hieronder op Oxxio Chat of op Oxxio Contactformulier.

Oxxio Contact:

#2. Oxxio internet en TV is van lage kwaliteit.

In de ervaringen van mensen komt naar voren dat de kwaliteit van Oxxio internet onvoldoende is. De snelheid levert klachten op en we lezen ook enkele problemen met de overstapdatum. De monteurs komen er ook niet altijd goed vanaf en bij problemen duurt het soms wel 5 dagen voordat het is opgelost. Dat is natuurlijk erg vervelend, vooral voor de mensen die thuis werken en afhankelijk zijn van een internetverbinding.

Ook Oxxio TV zorgt niet alleen maar voor enthousiasme. Haperend beeld of een gebrekkige beeldkwaliteit levert ergernis op.

Zoals we eerder al vertelden is Oxxio per 1 juni 2021 zich weer gaan richten op energie en is Internet, TV en Bellen overgedragen aan KPN. Van dit netwerk werd ook gebruik gemaakt. We willen dit toch benoemen in de 3 veel genoemde negatieve ervaringen, omdat dit toch van invloed is op de uiteindelijke 7,1 die Oxxio heeft ontvangen.

Een derde veel voorkomende klacht hebben we niet kunnen ontdekken. Er zijn zeker meer klachten over Oxxio te lezen, maar deze zijn behoorlijk divers.

Mensen vragen ook: FAQ.

Hoe betrouwbaar is Oxxio?

Oxxio is betrouwbaar gezien de 7,2 als rapportcijfer op basis van bijna 15.000 klantervaringen. Er zijn geen landelijke schandelen bekend, maar er zijn ook wel negatieve ervaringen met Oxxio. Dat is echter niet uitzonderlijk, omdat er ook bij andere energieleverancier zo nu en dan wat fout gaat.

Hoe is de solvabiliteit van Oxxio?

De solvabiliteit van Oxxio is goed. Je hoeft je geen zorgen te maken dat Oxxio op omvallen staat zoals enkele andere energieleveranciers overkwam in 2021. Oxxio valt onder moederbedrijf Eneco. Oxxio is een behoorlijk grote speler op de Nederlandse energiemarkt. Oxxio is financieel gezond.

Conclusie na de Oxxio review.

Wel of niet overstappen naar Oxxio? We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt of je dat na het lezen van de Oxxio review wel of niet wilt doen. De klacht van de onbereikbare klantenservice is natuurlijk heel vervelend, want je wilt geholpen worden wanneer je een vraag of probleem hebt.

Zoals in elke review geven we ook nu aan dat jij zelf de afweging moet maken of je wilt overstappen naar Oxxio. Kijk goed naar wat jij belangrijk vindt bij een energieleverancier. We raden je ook aan naar de Energieleveranciers Ranglijst Nederland te kijken. Daarin staan alle beoordelingscijfers van energieleveranciers waar wij een review over hebben geschreven. In de ranglijst kun je ook direct naar de verschillende reviews klikken. Zo kun je bijvoorbeeld ook de 3 veel genoemde positieve en negatieve punten van andere energieleveranciers vergelijken.

Overstappen naar Oxxio.

Wil je graag weten wat Oxxio jou kan bieden? Oxxio geeft op haar site aan dat je via hun eigen website dezelfde voordelige tarieven kunt krijgen als met een energievergelijker. Binnen 1 minuut weet jij wat het aanbod is bij Oxxio.

In 1 minuut weten wat Oxxio jou kan bieden?

Bereken hier de deal voor gas en/of stroom!

Ja, ik wil weten wat Oxxio mij kan bieden

Wil je graag snel de kosten weten die je naar schatting bij andere energieleveranciers zult hebben?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!