Energie besparen met water op 3 plekken in huis.

Water besparen met douchen, in de keuken en met je huishoudelijke apparaten.

Watergebruik en het verwarmen van het water neemt ongeveer 20% van je energierekening in beslag. We kijken hoe je deze grote kostenpost wat kleiner kunt maken. De eerste tips die we je geven is dat je de kraan niet overbodig moet laten stromen bij handen wassen, scheren of tanden poetsen. Gebruik hierbij sowieso koud water. Wil je je de kosten van duizenden liters water per jaar besparen dan zou je een regenton bij het huis kunnen zetten. Dit water is prima te gebruiken om de planten water te geven of om je auto te wassen. Maar we hebben nog enkele tips voor je voor energie besparen met water. Laat onderaan dit artikel even weten welke tip jij direct gaat toepassen. Met besparingtips verwarming verlaag je nog extra jouw energierekening.

Wil jij graag met energiezuinige huishoudelijke apparaten geld besparen?

Bekijk nu het aanbod van een echte witgoed specialist: Witgoedhuis.nl !

Ja, laat mij het aanbod zien.

Energie besparen met water: de moeite waard.

Energie besparen met water kan een mooi bedrag per jaar opleveren. Water verwarmen kost flink wat energie. Veel mensen hebben een CV-ketel in huis en stoken op gas. Zo’n 20% van de gaskosten die je elk jaar moet betalen worden veroorzaakt door het douchen en in bad gaan. Je kan dit een flink stuk verlagen met de tips uit dit artikel. Het is voor iedereen mogelijk en kan je meer dan 100 euro per jaar besparen.

Gas wordt namelijk steeds duurder. De gasprijs was enkele jaren geleden nog 70 cent per m3, maar door de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne steeg het naar boven de €4 per m3! In 2023 is het energieplafond ingesteld, waardoor de gasprijs tot een verbruik van 1200 m3 niet hoger is dan €1,45 en inmiddels zijn de prijzen ook niet meer zo hoog. Lees onze artikelen over de douchewekker en de waterbesparende douchekop om te zien hoeveel jij kan besparen met douchen. Het bedrag zal je waarschijnlijk verrassen en verbazen.

Ook wanneer je met stroom het water verwarmd zijn de tips de moeite waard. Eigenlijk is het namelijk geen moeite om op energie te besparen met water. Je bespaart niet alleen op de kosten van water en de energie om het water te verwarmen, maar bewijst het milieu ook een goede dienst.

1. Water besparen onder de douche en in bad.

Een lekkere warme douche of heerlijk ontspannen in bad. Dat zijn misschien niet de dingen waarop je wilt besparen, want het is altijd genieten na een stressvolle dag werken. Of verkwikkend op de vroege ochtend. Toch zou je hier best een beetje op kunnen besparen.

Ongemerkt sta je soms lang onder de douche. De gemiddelde douchetijd wordt geschat op 9 minuten. Lukt het je om dit aan te passen naar een douchetijd van 5 minuten dan spaart het je ongeveer duizenden liters water en vele m3 gas! Dit komt neer op een besparing van ruim 100 euro per jaar op alleen het douchen! Neem eventueel een douchetimer of douchecoach die ervoor zorgt dat je niet langer onder de douche staat dan nodig is. In dit artikel kun je lezen dat je in 15 jaar tijd ruim €2000 kunt besparen met de douchetimer.

Veel mensen douchen dagelijks, omdat ze dit gewend zijn en omdat ze zich dat lekker fris voelen. Wanneer je niet vies bent zou je het douchen kunnen vervangen met bijvoorbeeld het gebruiken van een body lotion. Kijk zelf wat je het fijnste vind, maar weet wel dat een gemiddelde douchebeurt €0,45 kost. In bad gaan kost ongeveer 120 liter water en bijna het dubbele ten opzichte van douchen.

Wat je onder douche zou kunnen doen om makkelijker in slechts 5 minuten (of kan het zelfs nog wat korter?) klaar te zijn is jezelf inzepen voordat je de douche aanzet. Dit kan natuurlijk ook met scheren of scrubben.

Ben je op zoek naar meer manieren om energie en geld te besparen? Kijk dan hier in ons overzicht naar energie besparende producten.

Een tip voor als je een nieuwe badkamer wil.

Energie besparen met water Energie Besparen Info

Wil je een nieuwe badkamer laten installeren? Lees dan eerst deze handige tip. Het is namelijk mogelijk om met het warme water waarmee je je doucht het koude water dat richting jouw douche gaat op te warmen. Met een warmtewisselaar heb je 2 leidingen die langs elkaar lopen.

Het water dat bij het douchen wordt afgevoerd is nog steeds warm en wordt door een leiding vervoerd die tegen de leiding van koud water aan ligt. Hierdoor wordt het water al wat opgewarmd. Gemiddeld kun je hier 60 euro per jaar mee besparen. Informeer goed of de kosten om deze douche-wtw (wtw betekent WarmteTerugWinning) te installeren opweegt tegen de mogelijke besparing. Een douche-wtw heeft namelijk enkele minuten de tijd nodig om op te warmen. Daarom is dit niet geschikt voor mensen die kort douchen. Iets wat we hierboven al hebben aangeraden.

Hoeveel geld kan ik besparen met een waterbesparende douchekop?

Behoorlijk veel is ons korte antwoord. Een waterbesparende douchekop, die ook wel spaardouchekop genoemd wordt, zorgt met lucht ervoor dat de stralen water dunner worden. Hier merk je tijdens het douchen niets van, dus wees gerust: je wordt echt wel schoon als je een waterbesparende douchekop gaat gebruiken. De douchekoppen zijn er tegen verschillende prijzen. Energie besparen met water is met een waterbesparende douchekop heel makkelijk en de verhouding tussen investering en besparing is heel hoog.

Voor ongeveer 20 euro heb je al een. Deze heeft vaak maar 1 soort straal, terwijl duurdere spaardouchekoppen meerdere heeft. Laat je goed informeren in de winkel over hoeveel water en gas het je bespaart. Gemiddeld leveren deze douchekoppen een besparing van zo’n 80 euro op! Zelfs de duurdere waterbesparende douchekoppen zijn dus makkelijk binnen een jaar terugverdiend!

Bol.com: goede en goedkope douchekoppen. Klik hier

Uitgelicht

2. Minder water gebruiken in de keuken.

Ook in de keuken zijn er enkele manieren om te besparen op water en het gas om dit water te verwarmen. Bij het koken hebben veel mensen zicht op de inhoud van de pan, omdat ze dan makkelijk en snel kunnen zien of het eten klaar is. Doe de deksel op de pan. Dit spaart veel gas en tijd om het water in de pan te verwarmen.

Energie besparen met koken. Energie Besparen Info

Je kunt het water beter eerst warm maken met een energiezuinige waterkoker dan de pan te vullen met koud water.

Draai de kraan met warm water ook niet helemaal open als dit niet hoeft. Voor het afwassen van dat ene koffiekopje hoef je natuurlijk niet het water te laten stromen.

Met een waterbesparende kraankop voor de kraan creëer je eigenlijk hetzelfde effect als wat je in de badkamer met een waterbesparende douchekop hebt. Deze kost 15 euro en leveren ongeveer 8 euro per jaar aan besparing op. Na 2 jaar maak je dus al winst.

Of je geld kunt besparen met een boiler hangt van verschillende factoren af. We raden je aan dit artikel te lezen: https://www.boiler-expert.nl/keukenboiler

Heb je al een boiler dan is het aan te raden de temperatuur op 60 graden te houden. Dit is warm genoeg en iets warmer dan de maximum temperatuur waar legionella tegen kan.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat verbruik het meeste water per dag?

Ons gemiddelde waterverbuik is 119 liter water per dag. Met douchen verbruiken we het meeste water per dag. De 3 dingen waat we het meeste water voor gebruiken zijn:
1. Douchen: 51 liter
2. de WC: 33 liter
3. de Wasmachine: 14 liter.

Hoeveel liter water gebruik je bij 5 minuten douchen?

5 minuten douchen kost ongeveer 30 liter water bij een douche met een waterbesparenden douchekop, 50 liter met een standaard douchekop en 75 liter water bij een regendouche.

Hoeveel m3 water gebruikt een gezin per jaar gemiddeld?

Het gemiddelde waterverbruik in m3 water in afhankelijk van hoeveel personen in het gezin zijn:
1 persoon: 52 m3
2 personen: 93 m3
3 personen: 137 m3
4 personen: 163 m3
5 personen: 201 m3

Hoe kun je minder water gebruiken?

Minder water gebruiken kan door je verbruiksgedrag aan te passen of door waterbesparende producten zoals een douchetimer, waterbesparende douchekop en waterbesparende kraan. Hiermee kan je water besparen en energie besparen waarmee het water verwarmd wordt.

3. Energie en warm water besparen met wassen en drogen.

Bij het wassen wordt nog vaak een hogere temperatuur gebruikt dan nodig is. Experimenteer daarom met de wasmachine en de temperatuur. Veel vlekken verdwijnen ook bij 30 graden, wat natuurlijk een stukje goedkoper is dan bijvoorbeeld 60 graden.Veel wasmachines hebben dan ook een eco-stand.

Draai ook geen halfvolle wasmachines. 2 keer een halfvolle of 1 keer een volle wasmachine is een besparing van 50%.

Het is ook aan te raden om te kijken of je zuinige apparaten in huis hebt. Zijn de wasmachine en droger voorzien van energielabel A of zijn ze al wat ouder en scoren ze slechts een E of een F? Dit geld natuurlijk ook voor andere witgoed.

Wil jij graag met energiezuinige huishoudelijke apparaten geld besparen?

Bekijk nu het aanbod van een echte witgoed specialist: Witgoedhuis.nl !

Ja, laat mij het aanbod zien.

Winkel jij meestal bij bol.com en wil je ook weten wat zij je te bieden hebben? Klik dan hieronder op de banner.

Witgoed bol.com. Voor wasmachines, drogers, vriezers, koelkasten en meer.

Wil jij meer weten over het flinke bedrag dat je met een waterbesparende douchekop kunt besparen?

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!