Wat is het klimaatakkoord?

Klimaatakkoord Nederland is ambitieus: verlaag jij ook jouw uitstoot?

Wil jij het milieu en jouw portemonnee helpen door je energieverbruik te verlagen?

Verlaag je energiekosten en help het milieu met energiebesparende producten.

Hier vind je ruim 20 energiebesparende producten!

Wat is het klimaatakkoord?

Het klimaatakkoord is een ondertekende afspraak om ten opzicht van 1990 veel minder broeikasgassen uit te stoten. Er zijn bijna 200 landen die meedoen met het klimaatakkoord. Het doel is om de opwarming van de aarde te beperken tot niet meer dan 2 graden. Een maximale opwarming van 1,5 graad wordt ook haalbaar geschat.

Het klimaatakkoord van Parijs is in 2015 door bijna alle landen in de wereld ondertekend en moet ervoor zorgen dat de deelnemende landen elke 5 jaar hun klimaatdoelstellingen presenteren. Deze moeten ambitieus zijn en de landen moet investeren in de aanpak van de uitstoot van broeikasgassen. In Nederland is het doel dat de hoeveelheid broeikasgassen gehalveerd wordt in 2023 en met 95% verminderd worden in 2050.

Het verminderen van de broeikasgassen is belangrijk voor het milieu. Door opwarming van de aarde zullen er steeds meer delen van Antarctica en gletsjers en poolkappen op Groenland smelten.

Andere gevolgen zijn extreme droogte, diersoorten en plantensoorten die dreigen uit te sterven en nog tal van andere gevolgen. De complete lijst met gevolgen van de klimaatverandering vind je op deze officiële site van de Europese Commissie.

Uitgelicht

Welke landen doen mee met het klimaatakkoord?

Alle landen in de wereld behalve Syrië en Nicaragua doen mee. In de periode van president Trump stapte Amerika ook uit het klimaatakkoord, maar president Joe Biden zorgde ervoor dat Amerika weer aansloot bij vrijwel de hele wereld.

Bij de klimaatdoelen wordt ook rekening gehouden met de omstandigheden in een land. Elk land moet zich ambitieus tonen en investeren in duurzaamheid en minder energieverbruik. Er is door rijkere landen een fonds opgezet waar armere landen geld van kunnen krijgen om zo aan de doelen te kunnen blijven werken.

Er zijn ook energieleveranciers die geen grijze energie verkopen. Grijze energie is milieuvervuilende energie dat is opgewekt uit bijvoorbeeld aardgas, steenkool of aardolie. De meest duurzame energieleveranciers verkopen alleen energie uit groene bronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Kiezen voor groene energie is een goede stap om te helpen het klimaatakkoord te bereiken.

Doe jij ook mee? Verlaag je energieverbruik en spaar het milieu.

Voor het klimaat is het dus het best om zo weinig mogelijk broeikasgassen, zoals CO2, uit te stoten. Het energieverbruik verlagen is daarom niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Je kan zo je ecologische voetafdruk verlagen. Je energieverbruik verlagen kan met grote energiebesparende maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp. Er zijn ook producten die veel minder geld kosten en toch ook goed kunnen helpen te besparen zoals radiatorfolie, een douchewekker of een waterbesparende douchekop.

Via de onderstaande knop kom je in het artikel met ruim 20 energiebesparende producten. Zo kan je zelf kijken met welke producten jij het energieverbruik omlaag krijgt én wat betreft aanschafkosten in jouw budget past.

Wil jij het milieu en jouw portemonnee helpen door je energieverbruik te verlagen?

Verlaag je energiekosten en help het milieu met energiebesparende producten.

Hier vind je ruim 20 energiebesparende producten!
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!