Wat is zonne-energie?

En hoe kun je van deze duurzame energie profiteren?

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg gratis 5 offertes van bedrijven uit jouw buurt!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.

Hoe werkt zonne-energie?

Wanneer de zon schijnt komt er energie en warmte naar de aarde. Dit kan opgevangen worden door zonnepanelen of een zonnecollector die bij een zonneboiler hoort. In Nederland worden zonnepanelen steeds populairder. De zonnepanelen zijn in staat om de energie van de zon om te zetten in wisselstroom. Lees dit artikel voor meer informatie over zonnepanelen. Deze zijn de investering meer dan waard.

De zonnepanelen bevatten zonnecellen. Deze zonnecellen bestaan (meestal) voor de helft uit silicium. Het zonlicht maakt elektronen los in het silicium en hierdoor ontstaat gelijkstroom. Dit is niet dezelfde soort stroom die we gebruiken in huis voor al onze apparaten. Een omvormer die bij de zonnepanelen hoort zet de gelijkstroom om naar wisselstroom. Wisselstroom is de stroom we gebruiken. Ook bij bewolkte dagen zal er wat stroom opgewekt worden door je zonnepanelen. De omvormer is belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen. Lees hier hoe je de beste omvormer voor zonnepanelen kunt vinden.

Bij een zonnecollector wordt de energie niet omgezet in stroom, maar in warmte. Een zonneboiler maakt zo dankzij zonne-energie die de zonnecollector opwekt een voorraad water warm. Dit scheelt in de gaskosten. Lees ons artikel over de zonneboiler om meer te weten te komen over de investering en winst die je maakt met de zonneboiler.

Uitgelicht

Zonne-energie Nederland: Zoveel wekken we samen op.

In Nederland wordt steeds meer zonne-energie opgewekt. Dit wordt ook gestimuleerd met subsidies en het terug kunnen vragen van de BTW. Dat gebeurt omdat zonne-energie een duurzame energie is wat veel beter is voor het milieu dan het gebruiken van fossiele brandstoffen.

Inmiddels wordt er ruim 5 TeraWatt opgewekt. Tussen 2018 en 2019 is er een stijging van 40% gerealiseerd. 13% van de Nederlandse eengezinswoningen hebben zonnepanelen op hun dak. Doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden is de verwachting dat dit percentage de komende jaren fors zal stijgen.

Zonnepalen zijn verkrijgbaar in verschillende bandbreedtes. Dit betekent dat hun vermogen in Wattpiek verschillend is. Met de betere zonnepanelen kun je rekenen op zo’n 300 kWh per jaar per zonnepaneel. Met 10 á 12 zonnepanelen kunnen de meeste mensen hun jaarverbruik zelf opwekken. Je kunt rekenen op een investering van zo’n €4000 en een terugverdientijd van 7 jaar.

Voordelen en nadelen van zonne-energie.

Zonne-energie is dus een energie die je thuis kunt gebruiken om minder energiekosten te maken. Zonnepanelen en een zonneboiler met een zonnecollector zijn zeker het overwegen waard. Je wilt waarschijnlijk wel eerst de voordelen en nadelen van zonne-energie weten voordat je een behoorlijke investering doet.

Voordelen van zonne-energie.

  • Goed voor het milieu. De zon is een duurzame energiebron. Bij de opwekking van energie of warmte door de zonnepanelen of de zonnecollector van de zonneboiler komen geen schadelijke stoffen vrij.
  • Goed voor de portemonnee. Zonnepanelen en een zonneboiler zijn winstgevende investeringen. Zonnepanelen verdienen zich sneller terug en leveren meer winst of dan een zonneboiler, maar wanneer je het budget hebt adviseren we je om ze allebei te nemen.
  • Je kunt een subsidie op de zonneboiler aanvragen en van zonnepanelen kun je de BTW terugvragen aan de belastingdienst. Hierdoor wordt het nog interessanter om deze producten aan te schaffen.
  • De waarde van je woning wordt hoger wanneer je een zonneboiler of zonnepanelen hebt. Deze verbeteren namelijk het energielabel. Des te beter het energielabel, des te meer je woning waard is.

Nadelen van zonne-energie.

  • Het enige nadeel van zonne-energie is dat je nooit weet hoeveel energie een dag gaat opleveren. Het kan dagen achter elkaar bewolkt zijn, waardoor de energieopbrengst erg laag zal zijn. De lage zekerheid per dag wordt gelukkig goed gemaakt door behoorlijk accurate voorspellingen op jaarbasis.
  • Zonnepanelen hebben als nadeel dat de opbrengst afhankelijk is van de kwaliteit van de panelen zelf, maar ook van andere omstandigheden. Een schaduw van een boom, de hellingshoek van het dak of veel viezigheid kan ervoor zorgen dat de stroomopbrengst lager uitvalt. Daar kun je hier meer over lezen.
  • Voor sommige mensen een nadeeltje: De meterkast moet waarschijnlijk een beetje aangepast worden met een extra groep en de zonnepanelen zijn natuurlijk zichtbaar op het dak. Sommige mensen vinden dit niet mooi lijken. Maar hoe vaak denk je nou eigenlijk bij een dak zonder zonnepanelen: ‘Wauw, dat lijkt mooi zonder zonnepanelen?’ Een dak is nou niet iets waar je dagelijks minuten lang naar kijkt. En de aanpassing in de meterkast wordt geregeld door de installateur en levert verder totaal geen ongemak op. In onze optiek zijn deze nadelen dus geen serieuze belemmeringen.
  • Een zonneboiler neemt veel ruimte in. Het boilervat kan klein zijn, maar ook wel 500 liter inhoud hebben. Denk dus na of je ruimte op de zolder of andere plek wilt opgeven voor het boilervat.

Verder zou je als nadeel kunnen zeggen dat je misschien niet genoeg aan de zonne-energie hebt om in je verbruik van stroom (zonnepanelen) of warm water (zonneboiler) te voorzien. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid panelen en de grote van het boilervat. Dit ‘nadeel’ hebben we niet in de lijst gezet, omdat we vergelijken tussen wél zonnepanelen/zonneboiler en de situatie dat je deze niet hebt. Ook al moet je nog een beetje energie afnemen van de energieleverancier: Een zonneboiler en zonnepanelen gaan je op lange termijn flink geld besparen.

Zelf zonne-energie opwekken en 100’en euro’s per jaar besparen doe je zo.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn zonnepanelen en een zonneboiler winstgevende investeringen. Een zonneboiler levert wel wat minder winst op dan zonnepanelen. Desondanks is ook een zonneboiler een goede aankoop.

Wanneer je wilt kiezen tussen zonnepanelen of een zonneboiler is het wellicht beter eerst zonnepanelen te nemen. Deze heb je sneller terugverdiend en wie weet kun je van de winst die je zonnepanelen maken over enkele jaren een zonneboiler nemen om zo nóg meer geld te besparen op energie.

Gratis en vrijblijvend een berekening van de winst die jij kunt maken met zonnepanelen?

Krijg gratis 5 offertes van bedrijven uit jouw buurt!

Ja, ik wil weten hoeveel winst ik met zonnepanelen kan maken.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!