Review Remeha eTwist thermostaat.

Alles over de slimme thermostaat van Remeha, inclusief handleiding!

Eerder schreven we al een artikel over een cv-ketel van het merk Remeha. Remeha fabriceert naast ketels ook thermostaten. Deze kun je ook in combinatie met een cv-ketel aanschaffen. In deze Review van de Remeha eTwist thermostaat vertellen we je over functies, Remeha eTwist problemen die het meest voorkomen en geven we je antwoord op veelgestelde vragen over de slimme thermostaat. Laat onderaan dit artikel even weten wat jouw ervaringen zijn met de Remeha eTwist.

Energie besparen en meer comfort in huis?

Krijg meer grip op je energieverbruik en verhoog het comfort in huis!

Ja, ik wil graag meer weten over de Remeha eTwist

Remeha eTwist slimme thermostaat: Welke functies zijn er?

De eTwist is niet zomaar een thermostaat. Het is een slimme thermostaat. Dat betekent dat je niet alleen de temperatuur omhoog of omlaag kan instellen. Welke functies zijn er?

De temperatuur aanpassen met een app.

Dit zorgt ervoor dat je niet per sé bij de thermostaat hoeft te zijn op de temperatuur aan te passen. Hier vertellen we verderop in dit artikel meer over.

Klokprogramma’s instellen.

Het is mogelijk om 3 klokprogramma’s in te stellen. Je kunt hierbij voor de hele week instellen welke temperatuur je wenst. Je selecteert eenvoudig de tijden met de grote draaiknop. Zo kun je ervoor zorgen dat de kamer verwarmt wordt op het moment dat je wakker wordt, de temperatuur weer omlaag gaat wanneer je aan het werk gaat en weer omhoog wanneer je thuis komt. Dit kan je per dag verschillend instellen.

Energieverbruik bekijken.

Je kunt zien hoeveel m3 gas je per dag en per week verbruikt met de verwarming en hoeveel je voor warm tapwater verbruikt. Wil je minder energie verbruiken met de verwarming? Lees dan dit artikel met 10 tips voor energie besparen met de verwarming.

Vakantieprogramma

Heb je alle drie klokprogramma’s ingesteld en wil je deze voor je vakantie niet aanpassen? Dat hoeft ook niet. Er is nog een apart vakantieprogramma. Je stelt hier de dag dat je vertrekt, de dag waarop je weer thuis komt en de temperatuur gedurende de vakantie in. Heel eenvoudig en je hoeft dus geen klokprogramma te wijzigen.

Vorstbeveiliging

Hiermee kun je een standaard temperatuur instellen waarmee je vorstschade kunt voorkomen. Ideaal voor tijdens de wintervakantie. Hiermee bespaar je energie.

Zoneregeling

Wanneer je verwarmingsinstallatie deze mogelijkheid heeft kun je per zone verwarmen. Heb je een koelingsinstallatie dan kun je ook per zone koelen.

Openhaardfunctie

Heb je in de woonkamer een open haard of zijn er veel mensen aanwezig waardoor de temperatuur die je wenste sneller bereikt wordt? Andere ruimtes worden zo niet meer verwarmd. Selecteer de openhaardfunctie om dit te voorkomen.

Remeha eTwist app.

Vrijwel overal is een app voor en de eTwist blijft niet achter. De app maakt het mogelijk een klokprogramma of vakantieprogramma in te stellen met je mobiele telefoon. Je hebt ook inzicht in je energieverbruik op je smartphone. Datgene wat je waarschijnlijk het meest zult gebruiken is het aanpassen van de temperatuur. Wordt je net wakker en wil je in bed alvast instellen dat de woonkamer opgewarmd wordt? De app maakt het mogelijk. Wanneer je de temperatuur aanpast gaat je verwarmingsinstallatie (meestal de cv-ketel) direct aan het werk.

De app werkt via wifi én 4G/5G, waardoor je ook op je werk de temperatuur thuis kunt aanpassen. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet in een koud huis binnenkomt. Je kunt natuurlijk ook nog de temperatuur verlagen, wanneer je dit thuis bent vergeten en al ergens anders bent.

De app kun je voor Android en Apple telefoons downloaden. Wij ervaren tot nu toe geen problemen met de app.

Remeha eTwist Open Therm functie: communiceren met de CV-ketel.

Dat de Remeha eTwist open therm technologie heeft is heel handig wanneer je CV-ketel dit ook heeft. Je cv-ketel temperatuur verlagen kan je namelijk 8% besparen. Dit kan je handmatig doen door aan een knop te draaien of op een knop te drukken op je CV-ketel. Het temperatuur van je CV-ketel staat vaak bij installatie op 80 graden ingesteld en daardoor stook je onnodig hoog. 60 graden is vaak al prima voor het verwarmingswater, maar het kan afhankelijk van de isolatie van de woning soms nog lager. Krijg je de woning niet meer warm? Dan moet de temperatuur weer wat hoger.

Bij tapwater, dat uit de douche en de kranen komt, kan je beter niet lager dan 55 graden zetten. Onder deze temperatuur kan legionelle ontstaan.

Met de slimme OpenTherm communicatie tussen de Remeha eTwist en de CV-ketel hoef je je niet bezig te houden met de temperatuur en het vermogen waarop de ketel brandt. De Remeha eTwist stemt de warmtevraag af met de CV-ketel en die weet precies hoe hoog hij moet stoken. Dit zorgt dus voor zuinig stoken zonder comfortverlies.

Uitgelicht

Remeha eTwist problemen die het meest voorkomen.

Zoals bij elk apparaat komen er wel eens problemen voor. We kijken naar de Remeha eTwist problemen waarvoor de meeste mensen een oplossing zoeken.

De temperatuur klopt niet.

Het kan voorkomen dat de temperatuur die op de thermostaat weergeven wordt niet juist is. Is het nou zo dat het niet goed gemeten wordt of is er een andere reden? De volgende oorzaken zijn mogelijk:

Een warmtebron dichtbij de eTwist.

De temperatuur op de eTwist moet een weergave zijn voor de hele woonkamer, maar de sensor om de temperatuur te meten meet natuurlijk niet de hele woonkamer. Wanneer er vlakbij de sensor een felle lamp of iets anders bevindt dat warme afgeeft zal de temperatuur hoger gemeten worden dan dat het daadwerkelijk is.

Er staat een programma ingesteld.

Klokprogramma Remeha eTwist Energie Besparen Info

Je komt thuis en verwachte een heerlijke 20 graden, omdat je dat met je telefoon had ingesteld. Toch is het koud. Dit kan gebeuren wanneer er een programma ingesteld staat. Wanneer je handmatig een temperatuur instelt, maar er een programma actief is die even later de temperatuur verandert zal je handmatig ingevoerde temperatuur niet meer actief zijn. Het programma gaat boven de handmatige invoer. Wanneer je vorstbeveiliging actief is kun je de temperatuur niet handmatig aanpassen en moet je de vorstbeveiliging eerst uitschakelen.

Temperatuur moet gekalibreerd worden.

Het afstemmen van de temperatuur moet je waarschijnlijk doen wanneer je de eTwist voor het eerst gebruik. Dit kun je ook later nog een keer doen wanneer de temperatuur niet juist is. Komt het nog vaker voor dat de temperatuur niet klopt dan kun je er een professional naar laten kijken.

Zo kun je de temperatuur kalibreren om te zorgen dat het wel klopt:

Temperatuur kalibreren:

 1. Wacht minimaal een half uur na installatie van de eTwist en meet de temperatuur.

 2. Open het hoofdmenu en kies voor ‘instellingen’.

 3. Kies voor ‘temperatuurijking’.

 4. Draai de draaiknop om de temperatuur aan te passen bij ‘ijk deze temperatuur naar’.

Alleen een zwart scherm te zien.

Heb je het probleem dat je niks te zien krijgt op het scherm van de eTwist? Wanneer je vlakbij de eTwist bent zou het scherm aan moeten gaan. Na 30 seconden zonder gebruik van de thermostaat en zonder beweging vlak voor de thermostaat gaat het scherm op zwart.

Wanneer dit niet gebeurt en het scherm zwart blijft kan het zijn dat je contactpunten van ‘de grondplaat’ niet in contact staan met de contactpunten van het display. Daardoor wordt de informatie niet doorgegeven en zie je niks op het scherm. Je kunt proberen de contactpunten te buigen om te zorgen dat ze met elkaar in contact komen. Lukt dit niet of is het niet de oplossing dan is het aan te raden een installateur te laten kijken.

Veelgestelde vragen over de eTwist

Zoals bij vrijwel elk product zijn er altijd vragen die wat vaker voorkomen. Gebruikers van de eTwist zijn vooral op zoek naar een antwoord op de volgende vier vragen.

Hoe moet je de Remeha eTwist aansluiten?

Zelf aansluiten wordt door Remeha niet aangeraden. Dit kan je beter laten doen door een erkend installateur. In dit filmpje zie je hoe je de eTwist kunt aansluiten.

Remeha eTwist verbinden met wifi: Hoe doe je dat?

Om van alle functionaliteiten gebruik te kunnen maken zul je de eTwist moeten verbinden met het internet. Het verbinden met de wifi gaat heel eenvoudig in deze stappen:

 • Open het hoofdmenu en ga naar ‘instellingen’.
 • Ga naar ‘wifi’.
 • Ga akkoord met de gebruiksvoorwaarden. Deze zie je alleen totdat je ze hebt geaccepteerd. Heb je ze al eerder geaccepteerd dan zie je ze dus niet nog eens.
 • Na het lezen van het privacybeleid selecteer je jouw wifi-netwerk uit de lijst.
 • Voer het wachtwoord in.

Mocht je een probleem ondervinden met het verbinden met wifi dan kun je proberen de 5Ghz op je modem uit te schakelen. De 2.4 Ghz is volgens de verhalen op internet geschikter voor de eTwist.

Hoe kun je de eTwist resetten?

Wil je eTwist weer resetten naar de fabrieksinstellingen? Dat kan heel makkelijk. Denk er wel om dat je daarmee ook de verbindingsinstellingen verwijderd. Klokprogramma’s  en de vakantieperiode wordt niet gewist. Reset de eTwist met de volgende simpele stappen:

 • Open het hoofdmenu.
 • Ga naar ‘instellingen’.
 • Ga naar ‘terug naar standaardinstellingen’.
 • Kies ‘resetten’.

Kun je de eTwist verbinden met Google Home?

Ja, dit is mogelijk. Je kunt zo gebruik maken van de nieuwe functie van de Remeha eTwist: Het veranderen en opvragen van de temperatuur. Verbind de eTwist met Google Home via de volgende stappen:

 • Kies voor ‘aan de slag’ in de Google Home app.
 • Wanneer je meerdere Google accounts hebt maak je een keuze uit de accounts.
 • Kies bij ‘werkt met Google’ voor ‘heb je al iets ingesteld’.
 • Zoek naar de eTwist.
 • Je wordt nu naar de BDR Connection site gestuurd. Log hier in met je eTwist account.
 • De verbinding is nu gerealiseerd. Kies nu ‘terug naar Google Home’.
 • Nu staat de eTwist in je Google Home onder ‘connected devices’.
 • Kies voor het icoontje van de eTwist. Je ziet nu de temperatuur. Je kan nu de eTwist bedienen met de Google Home.

Remeha eTwist handleiding: download hem hier.

Heb je geen handleiding van de eTwist of ben je hem kwijt geraakt? Gelukkig kun je handleiding ook online bekijken. Voor de zekerheid is het aan te raden om hem op te slaan. Dan kun je de handleiding makkelijker inkijken en heb je geen probleem wanneer je internetverbinding het laat afweten. Alle uitleg over de eTwist vind je in deze handleiding: https://tools.remeha.nl/wp-content/uploads/sites/3/2019/12/Gebruiksinstructies-eTwist-thermostaat.pdf

Remeha eTwist handleiding downloaden Energie Besparen Info

Mensen vragen ook: FAQ.

Is de eTwist een modulerende thermostaat?

Ja, de eTwist is een modulerende thermostaat. Dat betekent dat de eTwist een signaal geeft dat het water bijvoorbeeld maar tot 60 graden verwarmd hoeft te worden i.p.v. 85 graden wanneer de temperatuur in huis maar een klein beetje omhoog moet. Een modulerende thermostaat laat de cv-ketel zuiniger en geleidelijker stoken en daarmee kun je energie besparen.

Is de eTwist draadloos?

De reguliere eTwist thermostaat in niet draadloos en moet aan de muur bevestigd worden. In vrijwel elke woning hangt al een (slimme) thermostaat. Gebruik deze bedrading om de Remeha eTwist aan te sluiten. Wil je de eTwist draadloos gebruiken? Kies dan voor de draadloze eTwist RF thermostaat.

Remeha eTwist problemen: wat is de oplossing?

In ons artikel lees je over Remeha eTwist problemen die het meest voorkomen en de oplossingen. De temperatuur klopt niet, je krijgt alleen een zwart scherm te zien of de thermostaat moet gekalibreerd worden. Deze problemen zijn op te lossen.

Conclusie Remeha eTwist

Aan het einde van dit artikel concluderen we op basis van de mogelijkheden en onze persoonlijke ervaringen dat de Remeha eTwist een slimme thermostaat is die je goed kan helpen om energie te besparen. Hij werkt makkelijk en laat na 4 jaar gebruik nog geen steekjes vallen. Hij is betrouwbaar en met zijn redelijke prijs de aanschafkosten meer dan waard.

Wij gebruiken vooral het aanpassen van de temperatuur op afstand met de app. De app start altijd op, loopt nooit vast en doet precies wat we verwachten is onze ervaring.

Wil je toch ook kijken naar andere slimme thermostaten? Lees dan dit artikel over slimme thermostaten en vind hier op bol.com andere slimme thermostaten in verschillende prijsklassen en mogelijkheden.

Hier kun je de Remeha eTwist kopen.

Wij zijn dus zeer tevreden over de Remeha eTwist en raden hem absoluut aan. Koop nu deze slimme thermostaat om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik en het gemak van alle handige features zoals het aanpassen van de temperatuur met een app te kunnen gebruiken.

Energie besparen en meer comfort in huis?

Krijg meer grip op je energieverbruik en verhoog het comfort in huis!

Ja, ik wil graag meer weten over de Remeha eTwist

Ben je op zoek naar een manier om meer geld te besparen met je verwarming? Voorkom 96% warmteverlies met radiatorfolie!

Met speciale dank aan https://energie.jouwthema.nl/

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!