Wat is isolatie?

Isolatiewaarde bepaalt hoeveel energie je kunt besparen.

Krijg DIRECT 4 gratis offertes van bedrijven bij jou uit de buurt.

Voor alle soorten isolatie heb je snel een indicatie van de kosten en kostenbesparing.

Ja, ik wil gratis berekeningen van de kosten en het geld dat ik kan besparen met isolatie

Betekenis isolatie en de isolatie waarde.

Isolatie betekent dat je iets afsluit. In je huis kun je verschillende plekken isoleren, waardoor ruimtes worden afgesloten. Met isolatiemateriaal sluit je ruimtes die ervoor zorgen dat warmte wegtrekt uit de woning en dat koude lucht de woning binnendringt.

Er zijn verschillende plekken in huis waar je isolatie kunt toepassen. Er zijn ook verschillende isolatiematerialen. Al deze materialen zorgen ervoor dat warmte in huis blijft en jij geld bespaard op je stookkosten. Een huis dat slecht geïsoleerd is verliest veel warmte, waardoor de energierekening veel hoger is dan wanneer de woning goed geïsoleerd zou zijn. Lees in dit artikel meer over de kosten en besparing van isolatie.

Isolatiewaarde: de lambda-waarde.

Deze waarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. De dikte van het materiaal wordt echter niet meegenomen in de berekening. Hierdoor kan een goede lambda-waarde onvoldoende isoleren, wanneer je een heel dun stuk isolatiemateriaal hebt. De lambda-waarde richt zich op de warmtegeleiding van het materiaal. Een lage lambda-waarde betekent dat het weinig warmte doorlaat.

Hier vind je de verschillende lambda-waardes van isolatiematerialen: https://warmerhuis.nl/wat-zijn-isolatiewaarden#lambdawaarden_van_verschillende_isolatiematerialen

Uitgelicht

Isolatiewaarde: de R-waarde

De R-waarde, ook wel Rc-waarde, is een waarde die aangeeft hoe goed er geïsoleerd wordt met het isolatiemateriaal die je gebruikt. Het is een combinatie van de dikte van het materiaal en de lamba-waarde. Om de R-waarde uit te rekenen deel je de dikte van het materiaal door de lamba-waarde.

In de link hierboven zie je dat PUR-schuim een lambda-waarde heeft van  0,030 W/mK. Wanneer je 15 centimeter van dit isolatiemateriaal aanbrengt heb je een R-waarde van 0,15(meter) : 0,030 = 5m²K/W.

Deze berekening kun je ook maken met de andere isolatiematerialen. Je deelt dus de dikte van het materiaal door de lambda-waarde. Waar eerder 3,5m²K/W een goede waarde was voor isolatie is tegenwoordig 5m²K/W de standaard.

Waar kun je in huis isolatie toepassen?

In huis zijn verschillende plekken om isolatie aan te brengen. Denk aan:

Lees dit artikel om meer over deze plekken te lezen waar je isolatie toe kunt passen en over de subsidies voor de verschillende soorten isolatie.

Hoeveel geld kun je besparen met het isoleren van je huis?

Dit is van vele factoren afhankelijk. In wat voor type woning je woont, wat je stookgedrag is hoe goed je huidige isolatie is. Heb je enkel glas dat je laat vervangen door HR++-glas dan bespaar je meer dat wanneer je dubbel glas laat vervangen door HR++-glas. Een goed geïsoleerd huis betekent niet alleen dat je energie bespaart, maar het energielabel van je woning zal ook verbeteren. Dit kan de woningwaarde met enkele procenten verhogen.

MilieuCentraal heeft verschillende infographics gemaakt van diverse typen woningen, met daarbij de mogelijke besparing. Dit kan in de duizenden euro’s per jaar oplopen. https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/isoleren-en-besparen/#wat-kost-isolatie-en-wat-levert-het-je-op

Gratis offertes van bedrijven bij jou uit de buurt voor alle soorten isolatie!

Wil je graag je woning laten isoleren door een bedrijf bij jou uit de buurt? Klik hieronder op de knop om gratis offertes van bedrijven uit jouw omgeving te ontvangen. Zo zie je snel wat de goedkoopste deal is.

Krijg DIRECT 4 gratis offertes van bedrijven bij jou uit de buurt.

Voor alle soorten isolatie heb je snel een indicatie van de kosten en kostenbesparing.

Ja, ik wil gratis berekeningen van de kosten en het geld dat ik kan besparen met isolatie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!