Wat is een noodleverancier?

Ben je bij een energieleverancier met weinig solvabiliteit? De noodleverancier als vangnet!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Dit is een noodleverancier.

Een noodleverancier is een energieleverancier die voor nood gas en stroom aan jou zal leveren. Wanneer de leverancier waar jij een overeenkomst mee hebt afgesloten failliet gaat, is het niet de bedoeling dat je ineens geen energie meer geleverd krijgt. De noodleverancier neemt daarom de levering op zich. Daardoor zal je niet zonder energie komen te zitten. Dat is natuurlijk erg fijn. Stel je eens voor dat een energieleverancier failliet gaat en duizenden huishoudens zonder gas en stroom komen te zitten. Door deze ‘Supplier by Last Resort-regeling’ gebeurt dit in Nederland niet. Je kunt binnen 3 werkdagen nadat je energieleverancier failliet verklaard is een brief van je noodleverancier verwachten.

Uitgelicht

Welke energieleveranciers zijn failliet gegaan?

In 2006 ging E-Part failliet. In 2008 ging Go Energy failliet. In 2012 waren zelfs 2 energieleveranciers de klos: Orro en Trianel. En in 2018 gingen Energieflex en Robin Energie failliet. Teveel vooruit betaalde voorschotten en waarborgsommen gingen voor klanten verloren. Ze liepen ook nog eens de welkomstbonus mis.

In dit onderzoek zie je welke energieleveranciers in 2019 volgens een peiling van de Consumentenbond nog financieel moeilijk hadden: https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/landingspaginas/acties/faillissement-energieleveranciers-zorgt-voor-financiele-schade-consumenten/solvabiliteit-energiemarkt-onderzoek-consumentenbond-2019-watermarked-rvl.pdf

10 bedrijven met een negatief solvabiliteitsratio in 2019

  • Energie van Ons
  • OM Nieuwe energie
  • Vandebron
  • Vrij op naam,
  • ServiceHouse
  • DGB Energie
  • Huismerk Energie
  • Fenor
  • Allure Energie
  • Naked Energy

3 bedrijven met een solvabiliteitsratio tussen 0 en 20% in 20219

Welke energieleverancier kan jouw noodleverancier worden?

Elke leverancier die in Nederland bestaat. De netbeheerder wijst je een noodleverancier toe. Vaak is dit de energieleverancier die in jouw woongebied energie leverde toen je niet zelf een energieleverancier kon kiezen. Dit was voor 2004. De kans is groot dat je iets duurder uit bent bij de noodleverancier, omdat ze ineens voor jou kosten moeten maken.

Je kunt binnen 3 maanden weer zelf een energieleverancier kiezen of met de noodleverancier een spreken over een beter contract dan het ‘noodcontract’. Dit noodcontract is geen vast contract. Er geldt wel een opzegtermijn van 30 dagen. Je hebt dus geen risico van een opzegboete. Een noodleverancier mag geen toeslagen voor administratie en dergelijke rekenen, zo heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald.

Zit jij bij een energieleverancier die failliet dreigt te gaan of inmiddels al failliet is gegaan? Gebruik dan de energievergelijker om een nieuwe energieleverancier te vinden die jou het goedkoopste energiecontract aanbiedt. Je kunt een welkomstbonus tot wel €400 krijgen door nu over te stappen.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!