Verwachting energieprijzen 2023: gasprijs en stroomprijs op lange termijn weer lager?

Verwachting energieprijzen lange termijn: gasprijzen en stroomprijzen verder omlaag?

Na onze eerdere artikelen over de verwachting van de energieprijzen van 2021 en 2022 is het nu tijd voor onze verwachting energieprijzen 2023. Je energiecontract loopt af en je moet de keuzen maken voor een variabel contract of een vast contract: wat is op dit moment de beste keuze? Daarnaast is een dynamisch energiecontract ook steeds populairder aan het worden. De verwachting energieprijzen op lange termijn is dat het lager is dan nu in 2022. Energie vergelijken onafhankelijk via een energievergelijker is eigenlijk altijd een goede keuze: het kost 2 minuten en je kunt snel het beste aanbod vinden. Laat ons onderaan dit artikel weten wat jij gaat doen wanneer jouw energiecontract afloopt.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Verwachting energieprijzen 2023: lange termijn ziet er weer gunstiger uit. Update April 2023.

De verwachting energieprijzen 2023 is al enkele keren veranderd. In ons originele schrijven van dit artikel op 2 juli 2022 schreven we dat de hogere energieprijzen niet veel zouden veranderen tot de zomer van 2023. In de maanden daarna bleven de energieprijzen maar stijgen. Van ruim €2 per m3 gas steeg de prijs bij sommige contracten naar ruim €4 per m3 gas. Veel mensen kregen astronomische termijnbedragen als voorstel. Ook de stroomprijs steeg verder naar zo’n €1 per kWh. Met de aankondiging van het energieplafond werden prijzen tot een bepaald verbruik teruggebracht naar €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom.

In de onderstaande update van november 2022 schreven we dat de energieprijzen weer een dalende lijn lieten zien. De prijzen waren nog steeds fors in vergelijking met 2021 en de jaren daarvoor. De prijzen waren vergelijkbaar met het eerste half jaar van 2022. We voorspelden ook een realistische kans dat de energieprijzen in de 2e helft van het jaar 2023 zouden dalen. We worden in maart en april echter al verrast met flinke dalingen van de gasprijs en de stroomprijs.

Veel energiecontracten die aangeboden worden liggen onder de prijzen van het energieplafond. Zo zien we op 2 april 2023 bij het onafhankelijk energie vergelijken het beste contract met een stroomprijs van €0,31 per kWh en een gasprijs van €1,20 per m3 gas. Dit is nog altijd bijna 150% ten opzichte van de energieprijzen voor de forse stijgingen, maar al een mooie stap richting een verdere daling.

De verwachting energieprijzen 2023 is dus uitgekomen, maar enkele maanden eerder als verwacht. De verwachting is dat de energieprijzen verder zullen dalen door een zachte winter. Het energieverbruik in Nederland neemt ook af en daardoor is vraag en aanbod beter is balans. De situatie tussen Oekraïne en Rusland en ook de coronapandemie had zijn invloed op de energieprijzen. De verwachting energieprijzen lange termijn is dat ze niet meer terugkeren naar de forse prijzen van die van boven het energieplafond. Corona is op zijn retour, terwijl in Nederland er geen testplicht meer is. Het wordt inmiddels beschouwd als een griep. Hierdoor verwachten we geen lockdowns meer.

De verwachting gasprijzen lange termijn is dat gas weer zijn bodemprijs in mei 2023 bijna heeft bereikt. Wellicht daalt het nog iets in de zomer, maar daarna verwachten we een lichte stijging + een forse stijging in energiebelasting. Gas gebruiken wordt ontmoedigt door regelmatig de belasting te verhogen. Het doel is ook om helemaal geen gas meer te gebruiken. Nieuwe woningen worden al jaren gasloos gemaakt en de regering wil instellen dat je vanaf 2026 geen nieuwe CV-ketel meer kan kopen. Je bent vanaf dat jaar verplicht je aan te laten sluiten op een warmtenet of gebruik te maken van een warmtepomp.

De stroomprijs ontwikkeling zal eerder een dalende trend laten zien. Stroom kan duurzaam opgewekt worden met vooral wind en zon. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een groot aanbod van stroom en een lagere stroomprijs tot gevolg hebben. De stroomprijs zien we op lange termijn wel weer dalen naar zo’n €0,20 per kWh.

We hebben inmiddels onze verwachting energieprijzen 2024 geschreven. We verwachten een lichte stijging, maar eentje waarbij de energieprijzen niet (ver) boven het energieplafond uit komen. In 2023 zijn ze inmiddels fors lager, dus het is nu een mooi moment om over te stappen en een vast contract aan te gaan.

Verwachting Energieprijzen 2023 : Update november 2022.

De verwachting energieprijzen 2023 is moeilijk te maken. We voorspelden eerder dat er een realistische kans is dat de energieprijzen weer zullen dalen in het 2e halve jaar van 2023. Met de komst van het energie plafond 2023 en het dalende energieverbruik in Nederland zijn de eerste prijsdalingen al ingezet.

Wilde je afgelopen zomer overstappen naar een nieuwe energieleverancier? De duurste contracten hadden een stroomprijs van zo’n €1 per kWh en een gasprijs van €4 per m3. We besluiten om eens te kijken wat er in november 2022 wordt aangeboden. Op 10 november krijgen we nog steeds slechts enkele aanbiedingen te zien, maar de prijzen zijn al een stuk lager dan enkele maanden geleden.

De stroomprijzen variëren tussen €0,60 en €0,70 per kWh en de gasprijzen tussen €2,06 en €2,65 per m3 in de aangeboden contracten. Heb je een energiecontract met hogere energieprijzen dan kan het lonen om ondanks een lopend contract over te stappen en een opzegboete voor lief te nemen, omdat de lagere energieprijzen je meer geld bespaart dan dat de boete kost. Klik hierboven op de groene knop om te kijken wat voor contract jouw wordt aangeboden, want overstappen kan lonend zijn.

Of we halverwege 2023 weer op een prijsniveau zitten dat in de buurt komt van voor de extreme stijgingen is nog niet te zeggen, maar de daling in prijzen is al een goede stap in de juiste richting. De verwachting energieprijzen op lange termijn is dat het zeker weer goedkoper zal zijn dan in 2022.

Update na Prinsjesdag 2022

Op dinsdag 20 september 2022 is op Prinsjesdag 2022 bekend gemaakt dat er in 2023 vanaf 1 januari een prijsplafond wordt ingevoerd voor zowel stroom als gas. Dit energieplafond zorgt ervoor dat je tot een bepaald verbruik een vastgestelde prijs betaalt. Helemaal definitief zijn de energieprijzen nog niet, maar een prijs van €0,70 per kWh stroom en €1,50 per m3 gas wordt veel genoemd. Tot een verbruik van 2400 kWh stroom en 1200 m3 gas betaal je dan deze prijzen. Deze zijn, vooral voor gas, een stuk lager dan energieleveranciers aanbieden wanneer je nu naar ze overstapt.

Ligt je verbruik hoger dan het genoemde verbruik? Dan betaal je de reguliere marktprijs. Tot hoe lang het energiepland duurt is nog niet duidelijk, maar doordat er wordt gesproken over een jaarverbruik lijkt het vast te staan dat deze in heel 2023 geldt. Zorg nu dat je energiebesparende producten aanschaft om onder het energieplafond te blijven en download ons e-book vol bespaartips hieronder bij de augustus 2022 update.

Update augustus 2022

LET OP! Veel energieleveranciers bieden inmiddels geen contracten meer aan met een vaste looptijd. Als nieuwe klanten ben meestal veel duurder uit dan wanneer je bij je huidige energieleverancier blijft. Overstappen is op dit moment (augustus 2022) niet interessant.

Op dit moment is overstappen niet interessant. Vraag bij je huidige energieleverancier naar de tarieven wanneer je bij hun blijft. Op dit moment is overstappen niet interessant, maar je energieverbuik verlagen des te meer. Zorg met bespaartips en energiebesparende producten dat je minder verbruikt en veel geld bespaart:

57 tips voor energie besparen

Energie besparen is nog nooit zo winstgevend geweest als nu!

Voorkom dat je onnodig veel geld kwijt bent aan energie met ons GRATIS e-book!

Ik wil graag meer weten over dit e-book

Wat zijn de gemiddelde energieprijzen in 2022?

De gemiddelde energieprijzen in 2022 zijn flink veranderd in vergelijking met die uit 2021. De stroomprijs in de eerste maand van 2021 was gemiddeld €0,22 per kWh. Bij gas was dit €0,79 per m3. In januari 2022 was de gemiddelde stroomprijs €0,53 per kWh en de gemiddelde gasprijs €2,24 per m3. Met een verbruik van 3200 kWh en 1500 m3 per jaar ging de energierekening met ruim €3000 omhoog! Mensen zijn per maand honderden euro’s meer gaan betalen.

De gemiddelde stroomprijs en gemiddelde gasprijs van 2022 in juli is €0,55 per kWh stroom en €2,21 per m3 gas. De piek van de gasprijs was in maart. Toen kostte het €2,66 per m3. De piek van de stroomprijs was in april: €0,61 per kWh. De stijging van de energieprijzen in 2022 zijn totaal niet te vergelijken met eerdere prijsstijgingen.

Ontwikkeling energieprijzen.

De energieprijzen stegen normaal gesproken slechts enkele procenten. In de onderstaande grafieken zien we welke ontwikkeling energieprijzen hebben doorgemaakt in de afgelopen jaren.

Ontwikkeling energieprijzen: grafiek stroomprijs.

De ontwikkeling van de stroomprijs laat zien dat de prijs jarenlang tussen de 19 en 24 cent heeft gelegen. De coronacrisis heeft zijn invloed gehad om de stroomprijs, waardoor de normaal gesproken kleine prijsstijgingen werd vervangen door een stijging met 150% tussen juli 2021 en april 2022. Dit is goed zichtbaar in de stroomprijs grafiek.

Stroomprijs ontwikkeling

Ontwikkeling energieprijzen: grafiek gasprijs.

Ook de gasprijs is historisch gestegen. We zien dat de prijs voor gas tussen de 62 cent en 84 cent schommelde voor de enorme prijsstijging. In juli 2021 was de gasprijs 86 cent per m3, waarna de ontwikkeling van de gasprijs ineens omhoog schoot. In maart 2022 was het hoogtepunt €2,66. Dit is 310% in van 86 cent! Gas besparen is nog nooit zo winstgevend geweest. We adviseren als kleine energiebesparende producten een waterbesparende douchekop, radiatorfolie en een radiator ventilator. Deze producten verdienen zich binnen 1 jaar terug en besparen gezamelijk honderden euro’s per jaar.

Hieronder zie je de ontwikkeling van de gasprijs in een grafiek.

Ontwikkeling gasprijs

Met de stijgende gasprijzen zijn veel mensen op zoek naar alternatieven voor de cv-ketel. De warmtepomp bespaart flink, maar op dit moment is verwarmen met airco de betere keuze. De verwachting gasprijzen op lange termijn is dat het goedkoper wordt dan in 2022, maar nooit meer zo goedkoop als in in het eerste half jaar van 2021.

Verwachting energieprijzen 2023.

Onze verwachting energieprijzen 2022 is één van de meest gelezen artikelen. Mensen willen graag weten of er een verwachte stijging of daling van de gasprijs en stroomprijs aan komt. Veel mensen was gewend aan een termijnbedrag van €150 tot €250 en hebben door de prijsstijging ineens wel €500 of nog meer moeten betalen aan energie. Wat is de verwachting energieprijzen 2023?

De verwachte energieprijzen in 2023 zullen door de oorlog in Oekraïne niet direct lager zijn dan in 2022. De verwachte gasprijs in 2023 is afhankelijk van de oorlog, invloeden van corona, weersinvloeden en andere politieke invloeden. Ook de verwachte stroomprijs in 2023 heeft daarmee te maken.

Onze verwachting energieprijzen 2023 is dat de energietarieven niet lager zullen zijn tot in iedere geval de zomer van 2023. Afhankelijk van de hierboven genoemde factoren zou het mogelijk zijn dat de energieprijzen in 2023 na de zomer kunnen dalen.

Let op! De verwachting energieprijzen 2023 is moeilijk te maken. Niemand weet hoe lang de oorlog duurt en wat dat betekent voor de levering van Russisch gas. Ook corona kan zijn invloed hebben. De daling die we voor mogelijk houden in de tweede half jaar van 2023 zal niet naar het niveau van 2020 zijn. We denken niet dat gas ooit nog minder dan 1 euro per m3 gaat kosten. Voor stroom is het moeilijk te voorspellen.

Wat is de invloed van het energieplafond 2023 op de aankoop van energiebesparende maatregelen?

Het energieplafond heeft in 2023 effect op de winstgevendheid. Hoewel het energieplafond voor slechts 1 jaar lijkt te gelden willen we je toch informeren over de effecten er van.

LET OP!

Door het definitieve energieplafond, bekend gemaakt op 4 oktober 2022 , is de gasprijs de eerste 1200 m3 die je verbruikt in 2023 vastgesteld op €1,45. Het energieplafond heeft de eerste 2900 kWh stroom van een maximale prijs van €0,40 voorzien.

 

HOGERE KOSTEN.

Door de coronacrisis en oorlog in Rusland zijn ook de energiebesparende maatregelen in aanschaf duurder geworden. Dit heeft samen met het energieplafond effect op de terugverdientijd.

 

ZONNEPANELEN!

Zonnepanelen besparen je veel stroom die je niet hoeft te kopen van de energieleverancier. Ze kunnen er ook voor zorgen dat je onder de 2900 kWh verbruik blijft van het energieplafond. Heb je een energiebesparende maatregel zoals een hybride warmtepomp, infrarood verwarming of een airco die je huis verwarmt? Het apparaat verlaagt je gasverbruik, terwijl het zelf stroom verbruikt. In combinatie met zonnepanelen kun je dan voor een laag bedrag je woning verwarmen. Ideaal dus.

 

IS HET NOU WEL OF NIET VERSTANDIG OM TE INVESTEREN?

De beste manier om dit voor elke energiebesparende maatregel te controleren is offertes aanvragen, waarbij de kosten inclusief installatie en product berekend wordt voor jouw persoonlijke situatie. In onze artikelen vindt je schattingen van de energiebesparing in m3 gas of kWh stroom en hoeveel energie de energiebesparende maatregel eventueel gebruikt. Je kunt zo zelf die energiebesparing vermenigvuldigen met de energieprijzen uit jouw energiecontract.

 

 

Een andere optie is om de woningscan te doen. Hier krijg je gratis advies op maat en weet je preies welke onderstaande energiebesparende maatregel voor jouw het meeste geld bespaart:

 

Neem nu 1 minuut de tijd voor de GRATIS woningscan!

Zo weet jij van 13 energiebesparende maatregelen welke het meest bespaart in jouw situatie!

Ja, ik neem 1 minuut de tijd voor een gratis, vrijblijvende woningscan

Verwachting energieprijzen lange termijn.

Wat betekent dit voor de verwachting van de energieprijzen voor de lange termijn. In de toekomst zal er steeds meer ODE toegevoegd worden aan de gasprijs. Het kabinet wel het gasverbruik ontmoedigen en met de ODE verdient het geld dat geïnvesteerd wordt in projecten om duurzame energie op te wekken.

Verwachting Energieprijzen Lange Termijn Energie Besparen Info

De verwachting gasprijzen op de lange termijn is dat gas goedkoper gaat worden dan het in 2022 is, maar dat het niet terug zakt onder €1 grens. Niet alleen de eerder genoemde factoren spelen een rol bij de gasprijs. Het is een kwestie van vraag en aanbod. In 2022 is het aanbod in gas schaars. Nederland heeft geen beschikking meer over het gas uit Groningen en de situatie met Rusland is bekend. Inmiddels zijn veel Nederlanders door de hoge gasprijs op zoek naar een alternatief voor gas.

Zo zijn de hybride warmtepomp en de airco veel bekeken alternatieven om minder gas te hoeven gebruiken. Er wordt in de wereld ook steeds meer onderzoek gedaan naar waterstof. Deze ontwikkelingen kunnen flink invloed hebben op de vraag naar gas. Wanneer deze daalt en het aanbod niet veel verminderd kan de gasprijs weer dalen.

De stroomprijs zal ook weer gaan dalen zo is de verwachting. We denken dat stroom dichter in de buurt van de prijs van 2020 zal komen dan bij gas het geval is. Toch is stroom besparen ook zeer interessant. Zonnepanelen kopen is een uitstekend idee. Deze besparen je honderden euro’s per jaar. Wanneer je nog geen zonnepanelen hebt is het verstandig om deze zo snel mogelijk te nemen, omdat de salderingsregeling per 2025 gaat veranderen. Hierdoor zijn ze minder winstgevend (maar nog steeds een goede investering) ten opzichte van de tijd tot 1 januari 2025.

Energiecontract loopt af: wat kan ik het beste doen?

Veel mensen zitten in deze situatie: het energiecontract loopt af en de energietarieven zijn erg hoog. Wat kun je nu het beste doen? Door onze verwachting energieprijzen 2023 waarbij de stroomprijs en gasprijs niet veel zullen dalen in zeker het eerste half jaar van 2023 is een nieuw vast contract afsluiten een optie.

Een contract nu voor meerdere jaren afsluiten is geen goed idee. We denken en hopen de hoogste piek wat betreft de energietarieven nu wel gehad te hebben. Nu een contract voor meerdere jaren afsluiten zou betekenen dat je jarenlang het huidige tarief voor stroom en gas betaalt, terwijl het mogelijk is dat de energieprijzen medio 2023 wat gaan dalen. Dit is door vele ontwikkelingen moeilijk exact te voorspellen. Wanneer de energieprijzen in de zomer van 2023 gaan dalen verwachten we geen forse daling, maar een geleidelijke daling.

Je kunt ook voor een variabel contract kiezen. Je zit dan niet vast aan een bepaalde contractsduur, waardoor je wanneer je wilt kunt overstappen. Je hebt wel een opzegtermijn van 30 dagen en variabele contracten hebben doorgaans hogere energietarieven dan vaste contracten. Vaste contracten hebben vaak lagere tarieven, omdat de energieleverancier verzekerd is van een jaar lang inkomsten.

Een andere optie is het kiezen voor een dynamisch energiecontract met prijzen die elk uur veranderen. Deze zijn vaak lager dan bij andere contracten en je hebt soms een opzegtermijn van maar 1 dag! Lees hier meer over het dynamisch energiecontract.

Uitgelicht

Kiezen in 2022: vast contract of variabel contract zonder vaste looptijd?

Wat kun je nu in 2022 het beste kiezen? Een vast contract voor 1 jaar of een variabel contract zonder vaste looptijd waar je zo weer vanaf kunt? Een vast contract biedt lagere energietarieven én vaak ook een welkomstbonus die kan oplopen tot wel €400. Is dit gunstig genoeg om de mogelijke lichte prijsdaling in het tweede deel van 2023 niet mee te kunnen pakken, omdat je de huidige tarieven dan nog (voor een tijdje) hebt?

Wij denken dat een vast contract voor 1 jaar afsluiten nog steeds een goede keuze is. Je ontvangt iets lagere energietarieven en een mogelijke welkomstbonus. Stel dat het contract afloopt in september 2023 en de prijzen pas weer lichtelijk dalen in juli 2023. Je bent dat alleen in juli en augustus 2023 iets duurder uit met de huidige tarieven. Dit zal waarschijnlijk niet opwegen tegen het voordeel dat je tot dan toe hebt gehad. Het is wel zo dat de onzekerheid over corona, de oorlog in Oekraïne en de onzekere levering van Russisch gas ervoor zorgen dat het voor niemand mogelijk is om een advies te geven die met 100% zekerheid uitgesproken kan worden.

Het is zeker niet uitgesloten dat vooral de ontwikkeling rondom het Russische gas ervoor zorgen dat de energieprijzen gelijk blijven of toch nog verder stijgen in 2023. In dat geval is een vast contract afsluiten ook gunstig.

Op basis van wat we nu weten is er niet een hele duidelijke voorkeur voor een vast contract van 1 jaar of een variabel contract zonder vaste looptijd. Duidelijk is wel dat een contract voor meerdere jaren afsluiten nu geen goed idee is door de verwachte energieprijzen in 2023. Een contract met dynamische energieprijzen is nu een goed idee, omdat je lagere prijzen betaalt en nergens aan vast zit. Je hebt een opzegtermijn van 1 tot maximaal 31 dagen en betaalt geen opzegboete.

Variabel energiecontract afsluiten: stroomtarieven van een paar cent!

We kunnen ons best voorstellen dat je met de mogelijke prijsdaling in 2023 geen vast contract wilt. Een variabel energiecontract afsluiten is zeker geen verkeerd idee. Frank Energie biedt energie aan voor inkoopprijzen. Zij verhogen de energietarieven niet om winst te maken. Soms is stroom heel goedkoop.

Bij Frank Energie betaal je tarieven die per uur kunnen verschillen. Stroom is soms maar 1 of 2 cent per kWh. En af en toe is er een stroomoverschot. Je verdient dat geld door stroom te verbruiken! Je wordt vooraf ingelicht hoe de stroomprijzen voor die dag zullen zijn via de mail of app. Zo kun je inplannen wanneer je je energie verbruikt.

Lees ook de Frank Energie review en sluit een variabel energiecontract af zonder 30 dagen opzegtermijn! Je kunt direct overstappen naar een nieuwe energieleverancier als dat jou beter uit komt!

Mensen vragen ook: FAQ.

Wordt de gasprijs in 2023 lager of nog hoger?

De gasprijs wordt in 2023 wat lager na de zomer zo is onze verwachting. Dit is wel moeilijk te voorspellen door de corona-crisis en de oorlog in Oekraïne. Veel mensen zijn door de hoge gasprijzen in actie gekomen om gas te besparen. Dit kan met een airco, een hybride warmtepomp en kleinere producten zoals een radiator ventilator en radiatorfolie.

Zullen de energieprijzen blijven stijgen?

Nee, we denken niet dat de energieprijzen blijven stijgen in het tweede half jaar van 2022. We denk dat de energieprijzen redelijk gelijk blijven en dat, afhankelijk van de ontwikkelingen in Oekraïne en de corona-crisis, de energieprijzen zullen dalen na de zomer van 2023. We verwachten niet dat de energieprijzen weer zover dalen als dat ze in 2020 waren.

Welk energiecontract kan ik het beste kiezen in 2022: vast of variabel?

We denk dat beide geen verkeerde keuze is. Met vast heb je vaak lagere tarieven, maar die zet je wel een jaar vast. Mochten de prijzen inderdaad vanaf de zomer 2023 dalen dan betaal jij nog enkele maanden wat meer. Kies je een variabel energiecontract dan heb je mogelijk wat hogere prijzen, maar kun je wel overstappen wanneer je wilt. Lees ons artikel over de Frank Energie ervaringen. Frank Energie biedt alleen variabele contracten met energieprijzen die per uur veranderen. Soms verdien je zelfs geld door stroom te verbruiken! Dit noemen we een dynamisch energiecontract.

De energieprijzen zijn zo hoog: hoe kan ik zoveel mogelijk geld besparen?

De energieprijzen zijn hoog en er zijn veel mensen die eerst 200 euro per maand betaalden en inmiddels een termijnbedrag van wel €600 hebben. Energie besparen is verstandiger dan ooit. Je kunt die doen met bespaartips en producten die energie besparen. Download ons gratis e-book met 57 energiebesparende tips en bekijk deze lijst van 20 energiebesparende producten om 1000’en euro’s te besparen!

De laagste energieprijzen vinden: gas en stroom vergelijken.

We raden altijd aan om een energievergelijker te gebruiken om de goedkoopste aanbiedingen van energieleveranciers te vinden. Gas en stroom vergelijken gaat makkelijk en snel en kan je veel geld besparen.

Vul je gegevens in en start met energie vergelijken. Je ziet nu de totale kosten en mogelijke welkomstbonus overzichtelijk in een lijst. Het kost je ongeveer 2 minuten tijd.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!