Wat is prepaid energie?

Krijg prefect inzicht in hoeveel geld jij besteedt aan energie!

Update januari 2023: Geen prepaid energie op dit moment.

Bij een controle in januari 2023 blijkt dat op dit moment geen prepaid energie wordt aangeboden. Je zult merken dat de prepaidenergyservice.com niet meer online staat. EasyEnergie heeft nog wel de pagina voor prepaid energie online, maar zij bieden flexibele maandbedragen aan op de manier zoals Frank Energie dat ook doet. Dit is niet de prepaid energie zoals we op deze pagina beschrijven.

Dit is prepaid energie.

Prepaid energie is vergelijkbaar met prepaid beltegoed voor je mobiele telefoon. Je koopt vooraf voor een bepaald bedrag energie, zoals je ook met belminuten kunt doen. Wanneer je energie verbruikt wordt dit van je betaalde tegoed afgetrokken.

Zo kun je geld in je online account storten waarmee je denkt een week lang energie te kunnen verbruiken, maar je kunt natuurlijk ook meer geld storten wanneer je dit kunt missen.

Dit betekent dat jij betaalt wanneer het jou uitkomt en het bedrag dat je overmaakt kunt baseren op hoeveel jij kunt missen.

Wat gebeurt er wanneer je tegoed op is?

Je krijgt een seintje via sms en e-mail wanneer je tegoed bijna op is. Zo kun je nog voorkomen dat je zonder tegoed komt te zitten. Wanneer je tegoed op is wordt de levering stopgezet. Dit gebeurt op de volgende werkdag om 7:00. Stort je weer geld in je account dan wordt de energie binnen 1 minuut weer geactiveerd.

Uitgelicht

Voordelen en nadelen van prepaid energie.

Prepaid energie heeft voordelen en nadelen. Door deze op een rijtje te zetten kun jij de afweging maken of prepaid energie iets voor jou is.

Voordelen prepaid energie.

  • Jij betaalt op de momenten dat jij wil en hoeveel je wilt. Zit je krap bij kas? Dan kun je wat minder storten.
  • Je hebt meer inzicht in de kosten van je energieverbruik. Dit kan er toe leiden dat je bewuster met je verbruik omgaat en energie en geld gaat besparen. Dat kun je ook doen met deze bespaartips.
  • Je betaalt vooraf en hebt dus nooit een betalingsachterstand.
  • Je hebt dus ook geen verrassingen op een jaarrekening.

Nadelen prepaid energie.

  • Je moet scherp zijn op je tegoed en de sms’jes en e-mails die je krijgt wanneer je tegoed bijna op is. Doe je dit niet of vergeet je in actie te komen? Dan kun je zonder energie komen te zitten. Gelukkig heb je wel binnen 1 minuut weer energie wanneer je geld gestort hebt.
  • Je hebt in de winter hogere energiekosten dan in de zomer. Hier zul je rekening mee moeten houden door bijv. geld opzij te leggen voor de duurdere wintermaanden.
  • Er moet een schakelaar op je slimme meter geplaatst worden. Daar moet wel ruimte voor zijn. Anders kun je geen prepaid energie afnemen. Zonder slimme meter is dit ook niet mogelijk.
  • Wanneer je minder geld beschikbaar hebt om te storten kun je zonder energie komen te zitten. Vooral in de winter is dit niet wenselijk. Dit gebeurt niet zo snel met een regulier energiecontract. Dan kun je betalingsregelingen treffen of je termijnbedrag tijdelijk verlagen.
  • Je kunt geen prepaid energie nemen wanneer je zonnepanelen hebt, terwijl we zonnepanelen aanraden omdat deze zo winstgevend zijn.

Bij welke energiemaatschappij kan ik prepaid energie afnemen?

Prepaid energie is tussen 2006 en 2008 aangeboden als pilot door Essent. Eneco deed dit tussen 2011 en 2013. Het inmiddels failliete EnergieFlex bood ook prepaid energie.

Via https://prepaidenergyservice.com/hoe-aanmelden/ was te zien welke energieleveranciers meedoen aan de pilot. De website is echter niet meer te bereiken, dus het project lijkt geannuleerd.

Op de site zag je dat de volgende energieleveranciers meededen aan de pilot:

Op zoek naar Prepaid Energie? Op dit moment is dat niet beschikbaar.

Het goede alternatief is Frank Energie.

Ja, ik wil weten wat Frank Energie mij kan bieden.
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!