10 Bespaartips energie: makkelijk besparen op je energiekosten.

Energie bespaartips die je meteen kunt toepassen.

We hebben na onze artikelen over bespaartips over water, bespaartips met de verwarming, bespaartips met huishoudelijke apparaten en bespaartips voor verlichting weer nieuwe tips voor je op een rij gezet. Met elke bespaartip kan jij je energiekosten weer een stukje verlagen. Laat onderaan dit artikel even weten welke tips jij direct gaat toepassen.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Wil je graag je huis energiezuinig maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Krijg hier gratis en vrijblijvend advies via Slimster. Zo weet jij welke energiebesparende maatregelen voor jouw specifieke situatie écht winstgevend zijn.

Bespaartip #1: Deurdranger

Laat jij de deuren in huis ook regelmatig open staan? Dit kost je warmte en dus geld. Het is natuurlijk zonde dat je energieverbruik dan voor niets is. Je denkt er niet altijd aan om de deur dicht te doen en daardoor is een deurdranger een hele goede oplossing. Deze zorgt ervoor dat de deur automatisch dicht gaat. Je hebt geen last van slaande deuren, want het laatste stukje gaat heel voorzichtig en zachtjes.

Kijk hier op bol.com naar deurdrangers voor binnendeuren en buitendeuren.

Bespaartip #2: Minder vaak apparaten gebruiken.

Een hele simpele tip en vooral een hele logische. Zorg ervoor dat je minder apparaten gebruikt. Apparaten zoals e-readers, mobiele telefoons, laptops en tablets moeten opgeladen worden en dat kost stroom. Wanneer je dol bent op spelletjes kun je beter het beeldscherm laten voor wat het is en echt een bordspel spelen of een puzzelboekje pakken.

Bespaartip #3: Onderhoud aan de CV-ketel.

De meeste mensen hebben een cv-ketel in huis. Dit is vaak een hr-ketel. De ketel verwarmd water voor zowel het wassen en douchen als voor de verwarming. Een hr-ketel gaat flink wat jaren mee, maar heeft wel onderhoud nodig om optimaal en zo energiezuinig mogelijk te werken. Volgens de experts scheelt een onderhoudsbeurt die je elk jaar of elke 2 jaar laat plegen wel 20% aan gasverbruik! Daarbij is het ook goed voor je eigen veiligheid. Lees hier meer over onderhoud aan je cv-ketel.

Bespaartip #4: Gebruik de zon en niet de droger.

Bespaartip Energie Droog Wasgoed in de Zon Energie Besparen Info

Veel mensen doen dit al: Ze hangen de net gewassen kleding aan de waslijn en laten het drogen in de zon. Zo kun je gratis de was droog krijgen en spaar je het milieu en kosten voor het gebruik van de droger. Volgens het Nibud kan een beurt met de droger wel €1,25 per keer kosten! https://www.nibud.nl/consumenten/wassen-douchen-en-bad/ . Geen zon buiten? Hang je was op een rekje in huis, want ook dan zal het zeker droog worden.

Bespaartip #5: Nederland is fietsland.

Benzine is natuurlijk ook energie en een prijzige ook. 1 liter benzine kost zeker €1,50 (al schommelen de prijzen veel) en je kunt er afhankelijk van de zuinigheid van je auto zo’n 15 kilometer mee rijden. Ga eens na hoeveel ritten je maakt met de auto die je eigenlijk ook op de fiets zou kunnen doen. Dit zou je best veel geld per jaar kunnen schelen. En fietsen is ook nog eens goed voor je conditie. Als alternatief kun je ook denken aan elektrisch rijden. Lees daar meer over in dit artikel.

Bespaartip #6: Rijd zuinig.

De meeste bespaartips op onze site gaan over het besparen van energie in huis. Na tip #5 gaan we verder over het besparen van energie (meestal benzine) bij het autorijden.

Zo kun je wat zuiniger rijden:

  • Trek rustig op. Snel optrekken kost je tot wel 16% meer brandstof.
  • Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Vanaf 2000 toeren kun je al naar een hogere versnelling schakelen.
  • Rijd constant dezelfde snelheid. Remmen en gas bijgeven kost extra brandstof. Blijf dus hetzelfde tempo rijden en gebruik cruise control wanneer je dit in je auto hebt.
  • Controleer je bandenspanning. Zachtere banden betekent meer brandstofgebruik. Het is aan te raden elke maand een keer de bandenspanning te controleren.
  • De airco aan is misschien wel lekker, maar het kost je maar liefst 25% tot 30% extra brandstof.
  • Rijd elektrisch. Een elektrische auto kan je heel veel geld besparen. Zeker wanneer je zelf een laadpaal hebt. In combinatie met zonnepanelen wordt je voordeel nog groter. Lees hier meer over de voordelen van elektrisch rijden.

Uitgelicht

Bespaartip #7: Gebruik apparaten wanneer stroom goedkoper is.

Heb je een energiecontract met daltarief en piektarief? Dit wordt ook dagstroom en nachtstroom genoemd of simpelweg dubbel tarief. Hierbij is stroom ’s avonds en ‘s nachts goedkoper dan overdag. Ook het weekend telt mee voor het lagere tarief. Je kunt dus het beste je droger, wasmachine, vaatwasser en andere apparaten gebruiken wanneer het tarief ongeveer 2 cent lager is per kWh. Lees hier meer over dit dubbele tarief.

Bespaartip #8: Energie besparen met het beeldscherm.

Je kunt ook energie besparen met het beeldscherm van je laptop of pc. Wanneer je een taak uit laat voeren en verder niets doet kun je het beeldscherm uitzetten. Je kunt ook de helderheid van je beeldscherm lager instellen. Dit spaart energie en is ook fijner voor je ogen.

Bespaartip #9: Breng tochtstrips aan.

Tochtstrips kun je aanbrengen bij ramen en deuren. Er zijn altijd kieren waar kou doorkomt en dat is simpel te voorkomen met deze tochtstrips. Het is een kwestie van plakken en afknippen.

Elke meter aan tochtstrip bespaart je per jaar zo’n 4 m3 aan gas. Stel je voor dat je in huis 6 meter aan tochtstrips kunt aanbrengen. Dit is een jaarbesparing van (6×4 = 24 m3) zo’n €20.

Hier vind je een tochtstrip van zeer goede kwaliteit van het bekende merk Tesa.

Bespaartip #10: Neem een brievenbusborstel.

Om meer tocht buiten te houden kun je een brievenbusborstel nemen. De opening van je brievenbus laat veel koude lucht binnen. Dit is helemaal het geval wanneer hij wagenwijd open staat, omdat de klep niet vanzelf weer soepel dicht valt. Een brievenbusborstel voorziet de opening in je deur van haren zoals een borstel heeft en dat bespaart je tussen de €15 en €20 per jaar. Voor nog geen 10 euro vind je hier brievenbusborstels die je dus al binnen een jaar hebt terugverdient.

Extra bespaartip voor energie: Verlaag de kosten per kWh stroom en m3 gas.

Wil je naast het verminderen van je energieverbruik nog meer doen om je kosten voor energie te verlagen? Zorg er dan voor dat elke kWh stroom en m3 gas die je wél verbruikt minder kost. Gebruik de energie vergelijker (en let op deze details) om de goedkoopste energietarieven te krijgen en profiteer van een welkomstbonus die kan oplopen tot wel €400!

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Ben je op zoek naar een manier om flink te besparen op je energierekening? Met een airco verwarmen is zeer goedkoop ten opzichte van verwarmen met een cv-ketel.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!