Wat is een betrouwbare energieleverancier?

Worden de energieleveranciers gecontroleerd op hun handelen?

Er zijn ontzettend veel energieleveranciers. Maar zijn het ook betrouwbare energieleveranciers? Het is de moeite waard: met een energievergelijker energie vergelijken. Maar stel nou dat een onbekende leverancier het goedkoopste blijkt te zijn. Is dat een net zo betrouwbare energieleverancier als de bekende en grote namen? Laat ons even onderaan dit artikel weten of jij ervaringen hebt met een energieleverancier wat jouw vertrouwen in hun heeft beschadigd.

Snel en betrouwbaar de goedkoopste leverancier vinden?

Binnen 2 minuten weet jij hoeveel geld je kunt besparen op energie!

Ja, ik wil graag geld besparen op mijn energierekening.

Inhoudsopgave

Welke energieleveranciers zijn er?

In totaal zijn er ruim 30 energiebedrijven in Nederland. De hele kleine hebben we hier niet genoemd. Onderstaande energiebedrijven hebben 1000 of meer klanten.

Uitgelicht

Welke energieleveranciers leveren vooral groene energie?

Veel energieleveranciers verkopen groene stroom. Dit is vaak geen groene stroom uit Nederland. Deze leveranciers kopen dan GVO’s in het buitenland, waardoor ze de stroom groen kunnen noemen. Veel leveranciers leveren veel meer grijze stroom.

De onderstaande energieleveranciers worden op het gebied van duurzaamheid hoog beoordeeld, omdat zij stimuleren dat er meer groene energie in Nederland wordt opgewekt en geleverd.

Pure Energie en Qurrent produceren zelf ook groene stroom in Nederland. Wil je dus ervoor zorgen dat Nederland ook groener wordt met het opwekken van stroom dan kun je het beste een contract bij één van hun afsluiten om dit te steunen. Pure Energie is volgens vele reviews een hele betrouwbare energieleverancier. Lees hier meer over deze energieleverancier die al 8 maal op rij is uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland!

Wil je zelf groene stroom opwekken en ongeveer €600 per jaar besparen? Dat kan door zonnepanelen te kopen en op je dak te laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf op dit gebied: Zonnepanelencentra.

Is het kopen van zonnepanelen te duur, maar wil je wel groene stroom opwekken om de energierekening omlaag te brengen én het milieu te sparen? Het huren van zonnepanelen kun je heel snel en eenvoudig regelen.

Wat zijn betrouwbare energieleveranciers?

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. In principe zou elke energieleverancier betrouwbaar moeten zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verstrekt alleen een vergunning wanneer een leverancier zich houdt aan afspraken over prijzen, levering etc. Hier kun je daar meer over lezen:

https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/energiebedrijven/vergunningen/regels-voor-energievergunninghouders

Betrouwbare-energieleverancier-2020

Om de vraag te beantwoorden zijn we overgeleverd aan klantbeoordelingen. Deze reviews kunnen van waarde zijn als er veel geschreven zijn over een energieleverancier en dan het liefst niet op de site van de leverancier. We weten natuurlijk niet of een leverancier een negatieve review op hun site laat staan. En aan bijvoorbeeld 5 reviews hebben we te weinig om echt te weten of het gaat om een betrouwbare energieleverancier. We zijn bezig om ervaringen die te vinden zijn op internet te bundelen in artikelen. Lees hier ervaringen met energieleveranciers.

Als we om ons heen kijken op diverse websites zien we de volgende resultaten:

Goed: Essent, Eneco, Vandebron, Engie, Powerpeers, Vrijopnaam, Pure Energie en Greenchoice

Ruim Voldoende: HVC, Budget Energie, Nuon/Vattenfall, Oxxio, United Consumers, NLE, Qurrent en EnergieDirect

Voldoende: Fenor, MAIN

Van sommige kleinere energieleveranciers zijn geen of weinig reviews te vinden. Het valt ook op dat de beoordelingen erg verschillen. Over elke energieleverancier zijn lage beoordelingen en klachten te vinden.

Mensen klagen ook wel eens over bijv. een termijnbedrag die hoger is dan bij hun vorige leverancier, terwijl de nieuwe leverancier vertelde goedkoper te zijn. Een termijnbedrag wordt ruwweg geschat door de nieuwe energieleverancier en betekent dus helemaal niet dat die toch duurder is dan beloofd. Het draait altijd om de tarieven en niet om de maandbedragen.

Zo kan een energieleverancier je beloven dat je maar 80 euro per maand hoeft te betalen, terwijl je bij je huidige 160 euro per maand betaalt. Normaal wordt na een overstap het termijnbedrag geschat. Dat zou best 200 euro per maand kunnen zijn. Dat betekent niet dat je duurder uit bent aan het einde van het jaar, maar zou kunnen betekenen dat je maanden lang een te hoog voorschot hebt betaald.

Het kan ook zijn dat de tarieven lager zijn, maar het vastrecht hoger. Lees dit artikel om de energierekening te leren begrijpen.

Wanneer een medewerker zegt dat je maar 80 euro hoeft te betalen kan het voorschot aanpassen. Maar die 80 euro zal dan te weinig zijn en ertoe leiden dat je fors moet bijbetalen op de jaarrekening. Er zijn genoeg mensen die dat (of andere energiezaken) niet helemaal snappen en dan een negatieve review plaatsen. Kijk dus naar de tarieven en je verbruik om te zien waar je goedkoper uit bent. Wil je niet hoeven rekenen en gewoon snel in enkele seconden weten waar je het goedkoopste uit bent?

Gebruik dan de beste energievergelijker van Nederland: PriceWise.

Dat betekent dat de bovenstaande beoordelingen behoorlijk subjectief zijn. Je mag veronderstellen dat alle leveranciers betrouwbaar zijn. Dan wordt bijv. de afhandeling van vragen en klachten een punt die de ene leverancier ‘betrouwbaarder’ maakt dan de anderen. Een hele betrouwbare energieleverancier is Pure Energie volgens de reviews. Wij wisselen persoonlijk elk jaar van energieleverancier vanwege de welkomstpremie en hebben nog nooit problemen gehad.

Welke energieleveranciers zijn niet betrouwbaar?

Naast een vergunning van de ACM en reviews op internet plaatst de ACM ook berichten wanneer er een klacht is over een energieleverancier die door heel veel mensen gedeeld worden. Je kunt ook kijken of de leverancier aangesloten is bij de geschillencommissie. Als dit zo is kunnen zij de klachten die je hebt over de leverancier onafhankelijk beoordelen.

Kijk ook of een energieleverancier de vrijwillige ‘gedragscode Consument en Energieleverancier’ van Energie Nederland getekend heeft, met afspraken over o.a. eerlijke werving en een goede ondersteuning van overstappers. Van de door ons genoemde leveranciers heeft Anode deze gedragscode niet ondertekend. Hiermee is niet meteen bewezen dat ze onbetrouwbaar is. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je deze leverancier links laat liggen. Anode is in 2021 overgenomend door VanHelder.

Worden energieleveranciers gecontroleerd op hun handelen?

Ja. De Autoriteit Cosument & Markt (ACM) kijkt eerst of er een leveringsvergunning verstrekt gat worden aan de energieleverancier. De ACM controleert ook of de leverancier redelijke tarieven hanteert, klachten goed behandeld en of het duidelijk is voor de klant wat hij aangaat bij een energiecontract. De leverancier moet een heldere administratie onderhouden en zelf energie kunnen inkopen.

Energie Data Services Nederland (EDSN) is de beheerder van alle energieaansluitingen in Nederland. De EDSN zorgt ervoor dat alle informatie die belangrijk is voor bijv. het overstappen naar een andere energieleverancier gedeeld wordt in een register. Leveranciers kunnen in dit register zien wanneer je huidige contract afloopt, waardoor een opzegvergoeding voorkomen kan worden. Alle energieleveranciers die wij eerder benoemden behalve Fenor zijn hierbij aangesloten.

De Gedragscode Consument en Energieleverancier is door de vereniging Energie-Nederland gecreëerd. Leveranciers die hierbij aangesloten zijn beloven eerlijk te handelen en mensen goed voor te lichten. Je kunt er hier meer over lezen: Gedragscode Consument en Energieleverancier 2020 | Energie-Nederland

Wat is de ‘beste’ energieleverancier?

Dat zou waarschijnlijk de goedkoopste leverancier, met geweldige service en 0 klachten zijn. Helaas bestaat deze leverancier niet. Bij elke leverancier gaat er wel eens iets mis, want waar mensen werken worden fouten gemaakt. De beste energieleverancier is dus moeilijk te beoordelen. De lage tarieven zijn voor de ene consument belangrijk en de ander wil graag echte groene energie uit Nederland.

Zijn er veel klachten over energieleveranciers?

Als je op internet rondkijkt zijn er behoorlijk wat klachten. Deze gaan over allerlei zaken die met energie, de leveranciers en soms ook de netbeheerders te maken hebben. Over de tarieven, verkeerde meterstanden of verhuizingen die niet goed zijn verwerkt bijvoorbeeld. Deze klachten kunnen ook misverstanden zijn die later zijn opgelost. Klachten of reviews worden echter sneller geschreven dan dat ze bijgewerkt worden met de notitie dat het een misverstand was of dat de klacht is opgelost.

Wanneer klachten veel vaker terugkomen kun je ze al wat serieuzer nemen. Landelijke media heeft bijvoorbeeld gemeld dat verkopers aan de telefoon of aan de deur niet altijd een goed beeld geven van de kosten die de consument zal gaan maken. Ook is het in het verleden bij verschillende leveranciers gebeurd dat mensen werden overgezet naar een nieuwe energieleverancier, terwijl er dan beloofd werd dat ze alleen akkoord gingen met een offerte.

Deze klachten zijn in 2019 nog in landelijke media verschenen over Nuon, de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en Eneco. Je kunt op Google bijv. ‘AD Nuon verkoper’ invullen en ziet gelijk een artikel met video over de praktijken. Hiermee willen wij niet stellen dat Nuon/Vattenfall of de andere energieleveranciers onbetrouwbaar zijn. Je kan zelf onderzoek doen en je eigen conclusies trekken wat jij een betrouwbare energieleverancier vindt. Hieronder zie je een video van Kassa van eind september 2019 over dubieus overstappen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is de meest betrouwbare energieleverancier van Nederland?

Daar is niet makkelijk antwoord op te geven. De meest betrouwbare energieleverancier van Nederland komt zijn afspraken na en doet wat er beloofd wordt. Een goede indicatie om te bepalen of een energieleverancier betrouwbaar is zijn reviews van (ex-)klanten. Bekijk hier onze Energieleveranciers Nederland Ranglijst met beoordelingscijfers op basis van 1000’en reviews!

Welke energieleveranciers hebben het financieel moeilijk en kunnen mogelijk failliet raken?

Gewoon Energie, VanHelder, EnergyZero, Vrijopnaam en GreenNL hebben medio 2022 een negatieve of laag positieve solvabiliteit. Dit betekent dat ze bij tegenslag snel in de problemen kunnen komen en mogelijk een faillisement moeten aanvragen. De kans dat ze omvallen in de komende tijd is gestegen door de huidige energieprijzen.

Hoe kan ik op een betrouwbare manier een energiecontract afsluiten?

Verkopers in de winkelstraat, aan de telefoon of aan de deur vertellen soms niet het complete verhaal. Het energiecontract lijkt gunstiger als dat het daadwerkelijk is. Op een betrouwbare manier een energiecontract afsluiten kan het beste via internet, omdat je niet snel hoeft te beslissen en alles rustig kunt doorlezen voordat je toestemt.

Zo kun je betrouwbaar overstappen naar een andere energieleverancier.

Een betrouwbare manier van energiecontracten afsluiten is met een energievergelijker. Je kunt in 2 minuten het goedkoopste aanbod zien en wordt doorgestuurd naar de website van de aanbieder. Daar kun je zonder wantrouwen je gegevens invullen en een contract afsluiten met een goed beeld van de kosten en geen onbetrouwbare tussenpersonen die je via de telefoon of aan de deur willen overrompelen met ’gunstige aanbiedingen’.

Een betrouwbare energieleverancier met de laagste prijzen vindt je bij PriceWise.

Snel en betrouwbaar de goedkoopste leverancier vinden?

Binnen 2 minuten weet jij hoeveel geld je kunt besparen op energie!

Ja, ik wil graag geld besparen op mijn energierekening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!

Onze website maakt gebruik van cookies. Wij gebruiken deze cookies om deze website goed te laten functioneren, te optimaliseren en personaliseren Lees meer hier meer over in onze cookies en privacyverklaring. Meer informatie

COOKIEVERKLARING Op onze website maken wij gebruik van cookies. Cookies zijn kleine gegevensbestanden die door je bezoek aan onze website op jouw telefoon/laptop worden geplaatst. Cookies zijn niet schadelijk voor je computer of je opgeslagen bestanden. Lees ook onze privacyverklaring: http://energiebespareninfo.nl/privacyverklaring-energiebespareninfo/ Gebruik van cookies Dankzij cookies kunnen wij jouw browser herkennen wanneer je een volgende keer onze website bezoekt. Hierdoor kunnen wij het gebruiksgemak van onze website voor je vergroten en optimaliseren wij hiermee de werking van onze website. Tevens gebruiken wij cookies om onze affiliate diensten aan te kunnen bieden en de effectiviteit van onze affiliate diensten bij te houden. Behalve je IP-adres slaan wij geen naam- en adresgegevens of andere persoonlijke gegevens op. De langs deze weg verzamelde persoonsgegevens zijn in beginsel anoniem en worden niet door ons verkocht aan derden. Meer informatie over cookies kun je vinden op de website van Consuwijzer: https://www.consuwijzer.nl/veilig-online/kan-ik-altijd-cookies-uitzetten. Derden De meeste cookies worden niet door ons zelf geplaatst of uitgelezen, maar door derde partijen. Dat zijn bijvoorbeeld Google Analytics en social media. Wij hebben geen volledige controle over wat deze aanbieders met de cookies doen, wanneer zij ze uitlezen. Voor meer informatie verwijzen over deze verwerkingen, verwijzen wij je dan ook door naar de privacyverklaring van deze partijen. Social media Wij maken gebruik van verschillende social media kanalen om onze diensten aan te bieden. Lees de Privacyverklaringen van de betreffende social media kanalen om te weten hoe zij met privacy omgaan: ● Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation ● Instagram: https://help.instagram.com/519522125107875 ● Twitter: https://help.twitter.com/nl/rules-and-policies/update-privacy-policy ● Pinterest: https://policy.pinterest.com/nl/privacy-policy Youtube Ter promotie van onze diensten kan het zijn dat wij Youtube filmpjes op onze website plaatsen. Youtube is een services van Google. Google plaatst cookies via Youtube om de advertenties te laten zien die aangepast zijn naar jouw Youtube voorkeuren. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl. Google Analytics Onze website maakt hiervoor o.a. gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics gebruikt cookies die een analyse mogelijk maken van de manier waarop bezoekers onze website gebruiken. Dit helpt om de werking van de website te verbeteren. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht of voor zover derde partijen de informatie namens Google verwerken. Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals omschreven in onze Privacyverklaring. Voor de Privacyverklaring van Google verwijzen wij je naar: https://policies.google.com/privacy?hl=nl Links Op onze website vind je ook links naar andere websites. Onze cookie- en privacyverklaring zijn niet van toepassing op websites van derden die door middel van buttons en/of links met onze website zijn verbonden. Wij kunnen niet garanderen dat deze derden op een betrouwbare en veilige manier met je persoonsgegevens omgaan. Wij houden geen toezicht op en zijn niet verantwoordelijk voor de verwerking van jouw persoonsgegevens door en via zulke derde partijen. Cookies weigeren of uitschakelen Wanneer je onze website voor het eerst bezoekt wordt er een mededeling over de geplaatste cookies getoond. Het staat je vrij om het gebruik van bepaalde cookies weigeren door in je telefoon/laptop/desktop de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen je er echter op dat je in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Huidige cookieverklaring We kunnen deze cookieverklaring van tijd tot tijd veranderen. Wijzigingen in ons cookieverklaring worden hier bijgewerkt. Controleer daarom regelmatig deze pagina, zodat je van wijzigingen op de hoogte bent. Vragen? Voor vragen over ons cookiebeleid of vragen omtrent het inzien, wijzigen of verwijderen van persoonsgegevens kun je altijd contact met ons opnemen via het contactformulier op de website. Om misbruik te voorkomen kunnen wij je vragen om je te identificeren als je een verzoek indient.

Sluiten