Wat is een betrouwbare energieleverancier?

Worden de energieleveranciers gecontroleerd op hun handelen?

Er zijn ontzettend veel energieleveranciers. Maar zijn het ook betrouwbare energieleveranciers? Het is de moeite waard: met een energievergelijker energie vergelijken. Maar stel nou dat een onbekende leverancier het goedkoopste blijkt te zijn. Is dat een net zo betrouwbare energieleverancier als de bekende en grote namen? Laat ons even onderaan dit artikel weten of jij ervaringen hebt met een energieleverancier wat jouw vertrouwen in hun heeft beschadigd.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie

Betrouwbare energieleverancier: welke kan je het beste kiezen in 2024?

Bij vrijwel elke energieleverancier gaat er wel eens iets mis. Van de energieleveranciers in Nederland kan je stellen dat ze betrouwbaar zijn en niet grootschalig de klant belazeren of onrechtvaardig behandelen. Verschillen zijn er echter wel. We willen zelf ook graag een overzicht hebben van de betrouwbaarheid van energieleveranciers en hoe tevreden klanten zijn. Daarom maken we reviews van energieleveranciers. De beoordelingscijfers staan overzichtelijk in de Energieleveranciers Nederland Ranglijst.

Over een energieleverancier te zeggen dat deze NIET betrouwbaar is gaat te ver. In de reviews kun je wel lezen welke pluspunten en minpunten klanten veelvuldig noemen. Zo kan je zien waar een energieleverancier sterk in is en ook steken laat vallen. Je kan zelf bepalen of je een energieleverancier die misschien wat lager scoort toch interessant vindt, omdat de sterke punten voor jou juist belangrijk zijn en de minpunten (die natuurlijk invloed hebben op het beoordelingscijfer) misschien voor jou helemaal niet van belang zijn.

De cijfers voor de energieleveranciers verschillen behoorlijk. Lees maar eens de Om Nieuwe Energie review. Deze energieleverancier staat op dit moment fier aan kop in onze ranglijst. Alles wijst erop dat dit een zeer betrouwbare energieleverancier is.

Welke energieleveranciers zijn er in 2024?

In totaal zijn er in 2024 een recordaantal van 54 energiebedrijven in Nederland:

Uitgelicht

Welke energieleveranciers leveren vooral groene energie?

Veel energieleveranciers verkopen groene stroom. Dit is vaak geen groene stroom uit Nederland. Deze leveranciers kopen dan GVO’s in het buitenland, waardoor ze de stroom groen kunnen noemen. Veel leveranciers leveren veel meer grijze stroom.

De onderstaande energieleveranciers worden op het gebied van duurzaamheid hoog beoordeeld, omdat zij stimuleren dat er meer groene energie in Nederland wordt opgewekt en geleverd.

Pure Energie en Qurrent produceren zelf ook groene stroom in Nederland. Wil je dus ervoor zorgen dat Nederland ook groener wordt met het opwekken van stroom dan kun je het beste een contract bij één van hun afsluiten om dit te steunen. Pure Energie is volgens vele reviews een hele betrouwbare energieleverancier. Lees hier meer over deze energieleverancier die al 8 maal op rij is uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland!

We hebben inmiddels ook een review geschreven over Om Nieuwe Energie. Deze energieleverancier is eigenlijk een coöperatie waar tientallen kleine lokale energieleveranciers onder vallen. Ze leveren duurzame groene stroom uit jouw regio. De Om Nieuwe Energie ervaringen zijn zeer positief.

Wat zijn betrouwbare energieleveranciers?

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. In principe zou elke energieleverancier betrouwbaar moeten zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verstrekt alleen een vergunning wanneer een leverancier zich houdt aan afspraken over prijzen, levering etc. Hier kun je daar meer over lezen:

https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/energiebedrijven/vergunningen/regels-voor-energievergunninghouders

Betrouwbare-energieleverancier-2020

Om de vraag te beantwoorden zijn we overgeleverd aan klantbeoordelingen. Deze reviews kunnen van waarde zijn als er veel geschreven zijn over een energieleverancier en dan het liefst niet op de site van de leverancier. We weten natuurlijk niet of een leverancier een negatieve review op hun site laat staan. En aan bijvoorbeeld 5 reviews hebben we te weinig om echt te weten of het gaat om een betrouwbare energieleverancier. We zijn bezig om ervaringen die te vinden zijn op internet te bundelen in artikelen. Lees hier ervaringen met energieleveranciers.

Als we om ons heen kijken op diverse websites zien we de volgende resultaten:

Goed: Essent, Eneco, Vandebron, Engie, Powerpeers, Vrijopnaam, Pure Energie en Greenchoice, Om Nieuwe Energie

Ruim Voldoende: HVC, Budget Energie, Nuon/Vattenfall, Oxxio, United Consumers, NLE, Qurrent en EnergieDirect

Voldoende: Fenor, MAIN

Van sommige kleinere energieleveranciers zijn geen of weinig reviews te vinden. Het valt ook op dat de beoordelingen erg verschillen. Over elke energieleverancier zijn lage beoordelingen en klachten te vinden.

Mensen klagen ook wel eens over bijv. een termijnbedrag die hoger is dan bij hun vorige leverancier, terwijl de nieuwe leverancier vertelde goedkoper te zijn. Een termijnbedrag wordt ruwweg geschat door de nieuwe energieleverancier en betekent dus helemaal niet dat die toch duurder is dan beloofd. Het draait altijd om de tarieven en niet om de maandbedragen.

Zo kan een energieleverancier je beloven dat je maar 80 euro per maand hoeft te betalen, terwijl je bij je huidige 160 euro per maand betaalt. Normaal wordt na een overstap het termijnbedrag geschat. Dat zou best 200 euro per maand kunnen zijn. Dat betekent niet dat je duurder uit bent aan het einde van het jaar, maar zou kunnen betekenen dat je maanden lang een te hoog voorschot hebt betaald.

Het kan ook zijn dat de tarieven lager zijn, maar het vastrecht hoger. Lees dit artikel om de energierekening te leren begrijpen.

Wanneer een medewerker zegt dat je maar 80 euro hoeft te betalen kan het voorschot aanpassen. Maar die 80 euro zal dan te weinig zijn en ertoe leiden dat je fors moet bijbetalen op de jaarrekening. Er zijn genoeg mensen die dat (of andere energiezaken) niet helemaal snappen en dan een negatieve review plaatsen. Kijk dus naar de tarieven en je verbruik om te zien waar je goedkoper uit bent.

Dat betekent dat de bovenstaande beoordelingen behoorlijk subjectief zijn. Je mag veronderstellen dat alle leveranciers betrouwbaar zijn. Dan wordt bijv. de afhandeling van vragen en klachten een punt die de ene leverancier ‘betrouwbaarder’ maakt dan de anderen. Een hele betrouwbare energieleverancier is Pure Energie volgens de reviews. Wij wisselen persoonlijk elk jaar van energieleverancier vanwege de welkomstpremie en hebben nog nooit problemen gehad.

Welke energieleveranciers zijn niet betrouwbaar?

Naast een vergunning van de ACM en reviews op internet plaatst de ACM ook berichten wanneer er een klacht is over een energieleverancier die door heel veel mensen gedeeld worden. Je kunt ook kijken of de leverancier aangesloten is bij de geschillencommissie. Als dit zo is kunnen zij de klachten die je hebt over de leverancier onafhankelijk beoordelen.

Kijk ook of een energieleverancier de vrijwillige ‘gedragscode Consument en Energieleverancier’ van Energie Nederland getekend heeft, met afspraken over o.a. eerlijke werving en een goede ondersteuning van overstappers. Van de door ons genoemde leveranciers heeft Anode deze gedragscode niet ondertekend. Hiermee is niet meteen bewezen dat ze onbetrouwbaar is. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je deze leverancier links laat liggen. Anode is in 2021 overgenomend door VanHelder.

Worden energieleveranciers gecontroleerd op hun handelen?

Ja. De Autoriteit Cosument & Markt (ACM) kijkt eerst of er een leveringsvergunning verstrekt gaat worden aan de energieleverancier. De ACM controleert ook of de leverancier redelijke tarieven hanteert, klachten goed behandeld en of het duidelijk is voor de klant wat hij aangaat bij een energiecontract. De leverancier moet een heldere administratie onderhouden en zelf energie kunnen inkopen.

Energie Data Services Nederland (EDSN) is de beheerder van alle energieaansluitingen in Nederland. De EDSN zorgt ervoor dat alle informatie die belangrijk is voor bijv. het overstappen naar een andere energieleverancier gedeeld wordt in een register. Leveranciers kunnen in dit register zien wanneer je huidige contract afloopt, waardoor een opzegvergoeding voorkomen kan worden. Alle energieleveranciers die wij eerder benoemden behalve Fenor zijn hierbij aangesloten.

De Gedragscode Consument en Energieleverancier is door de vereniging Energie-Nederland gecreëerd. Leveranciers die hierbij aangesloten zijn beloven eerlijk te handelen en mensen goed voor te lichten. Je kunt er meer over lezen in de Gedragscode Energieleveranciers Nederland.

Wat is de ‘beste’ energieleverancier?

Dat zou waarschijnlijk de goedkoopste leverancier, met geweldige service en 0 klachten zijn. Helaas bestaat deze leverancier niet. Bij elke leverancier gaat er wel eens iets mis, want waar mensen werken worden fouten gemaakt. De beste energieleverancier is dus moeilijk te beoordelen. De lage tarieven zijn voor de ene consument belangrijk en de ander wil graag echte groene energie uit Nederland.

Zijn er veel klachten over energieleveranciers?

Als je op internet rondkijkt zijn er behoorlijk wat klachten. Deze gaan over allerlei zaken die met energie, de leveranciers en soms ook de netbeheerders te maken hebben. Over de tarieven, verkeerde meterstanden of verhuizingen die niet goed zijn verwerkt bijvoorbeeld. Deze klachten kunnen ook misverstanden zijn die later zijn opgelost. Klachten of reviews worden echter sneller geschreven dan dat ze bijgewerkt worden met de notitie dat het een misverstand was of dat de klacht is opgelost.

Wanneer klachten veel vaker terugkomen kun je ze al wat serieuzer nemen. Landelijke media heeft bijvoorbeeld gemeld dat verkopers aan de telefoon of aan de deur niet altijd een goed beeld geven van de kosten die de consument zal gaan maken. Ook is het in het verleden bij verschillende leveranciers gebeurd dat mensen werden overgezet naar een nieuwe energieleverancier, terwijl er dan beloofd werd dat ze alleen akkoord gingen met een offerte.

Deze klachten zijn in 2019 nog in landelijke media verschenen over Nuon, de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en Eneco. Je kunt op Google bijv. ‘AD Nuon verkoper’ invullen en ziet gelijk een artikel met video over de praktijken. Hiermee willen wij niet stellen dat Nuon/Vattenfall of de andere energieleveranciers onbetrouwbaar zijn. Je kan zelf onderzoek doen en je eigen conclusies trekken wat jij een betrouwbare energieleverancier vindt. Hieronder zie je een video van Kassa van eind september 2019 over dubieus overstappen.

Mensen vragen ook: FAQ.

Wat is de meest betrouwbare energieleverancier van Nederland?

Daar is niet makkelijk antwoord op te geven. De meest betrouwbare energieleverancier van Nederland komt zijn afspraken na en doet wat er beloofd wordt. Een goede indicatie om te bepalen of een energieleverancier betrouwbaar is zijn reviews van (ex-)klanten. Bekijk hier onze Energieleveranciers Nederland Ranglijst met beoordelingscijfers op basis van 1000’en reviews!

Welke energieleveranciers hebben het financieel moeilijk en kunnen mogelijk failliet raken?

Gewoon Energie, VanHelder, EnergyZero, Vrijopnaam en GreenNL hebben medio 2022 een negatieve of laag positieve solvabiliteit. Dit betekent dat ze bij tegenslag snel in de problemen kunnen komen en mogelijk een faillisement moeten aanvragen. De kans dat ze omvallen in de komende tijd is gestegen door de huidige energieprijzen.

Hoe kan ik op een betrouwbare manier een energiecontract afsluiten?

Verkopers in de winkelstraat, aan de telefoon of aan de deur vertellen soms niet het complete verhaal. Het energiecontract lijkt gunstiger als dat het daadwerkelijk is. Op een betrouwbare manier een energiecontract afsluiten kan het beste via internet, omdat je niet snel hoeft te beslissen en alles rustig kunt doorlezen voordat je toestemt.

Zo kun je betrouwbaar overstappen naar een andere energieleverancier.

Een betrouwbare manier van energiecontracten afsluiten is met een energievergelijker. Je kunt in 2 minuten het goedkoopste aanbod zien en wordt doorgestuurd naar de website van de aanbieder. Daar kun je zonder wantrouwen je gegevens invullen en een contract afsluiten met een goed beeld van de kosten en geen onbetrouwbare tussenpersonen die je via de telefoon of aan de deur willen overrompelen met ’gunstige aanbiedingen’.

Energie kan goedkoper: bespaar in 2 minuten 100’en euro’s!

Vind nu de makkelijk de laagste prijs voor stroom en gas in 2 minuten!

Ja, ik wil minder geld betalen voor energie
Wil je niet langer veel geld kwijt zijn aan energie? Download ons gratis e-book met 57 energie bespaartips!