Wat is een betrouwbare energieleverancier?

Worden de energieleveranciers gecontroleerd op hun handelen?

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Er zijn ontzettend veel energieleveranciers. Maar zijn het ook betrouwbare energieleveranciers? Het is de moeite waard om met een energievergelijker tarieven te vergelijken. Maar stel nou dat een onbekende leverancier het goedkoopste blijkt te zijn. Is dat een net zo betrouwbare energieleverancier als de bekende en grote namen? Laat ons even onderaan dit artikel weten of jij ervaringen hebt met een energieleverancier wat jouw vertrouwen in hun heeft beschadigd.

Snel en betrouwbaar de goedkoopste leverancier vinden?

Binnen 2 minuten weet jij hoeveel geld je kunt besparen op energie!

Ja, ik wil graag geld besparen op mijn energierekening.

Inhoudsopgave

Welke energieleveranciers zijn er?

In totaal zijn er zo’n 60 energiebedrijven in Nederland. De hele kleine hebben we hier niet genoemd. Onderstaande energiebedrijven hebben 1000 of meer klanten.

 • Anode energie
 • Budget Energie
 • Delta
 • Eneco
 • Energiedirect.nl
 • EnergieVanOns
 • ENGIE
 • Fenor
 • Greenchoice
 • Huismerk Energie
 • HVC
 • MAIN Energie
 • Nederlandse Energie Maatschappij (NLE)
 • Nuon/Vattenfall
 • Om
 • Oxxio
 • Pure Energie
 • Qurrent
 • RWE/Essent
 • UnitedConsumers
 • Vandebron
 • Vrijopnaam

Welke energieleveranciers leveren vooral groene energie?

Veel energieleveranciers verkopen groene stroom. Dit is vaak geen groene stroom uit Nederland. Deze leveranciers kopen dan GVO’s in het buitenland, waardoor ze de stroom groen kunnen noemen. Veel leveranciers leveren veel meer grijze stroom.

De onderstaande energieleveranciers worden op het gebied van duurzaamheid hoog beoordeeld, omdat zij stimuleren dat er meer groene energie in Nederland wordt opgewekt en geleverd.

 • Pure Energie
 • Vandebron
 • PowerPeers
 • Greenchoice
 • Qurrent
 • Huismerk Energie

Pure Energie en Qurrent produceren zelf ook groene stroom in Nederland. Wil je dus ervoor zorgen dat Nederland ook groener wordt met het opwekken van stroom dan kun je het beste een contract bij één van hun afsluiten om dit te steunen. Pure Energie is volgens vele reviews een hele betrouwbare energieleverancier. Lees hier meer over deze energieleverancier die al 7 maal op rij is uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland!

Wil je zelf groene stroom opwekken en ongeveer €600 per jaar besparen? Dat kan door zonnepanelen te kopen en op je dak te laten leggen door een gespecialiseerd bedrijf op dit gebied: Zonnemarkt.

Is het kopen van zonnepanelen te duur, maar wil je wel groene stroom opwekken om de energierekening omlaag te brengen én het milieu te sparen? Het huren van zonnepanelen kun je heel snel en eenvoudig regelen.

Wat zijn betrouwbare energieleveranciers?

Dit is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. In principe zou elke energieleverancier betrouwbaar moeten zijn. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verstrekt alleen een vergunning wanneer een leverancier zich houdt aan afspraken over prijzen, levering etc. Hier kun je daar meer over lezen:

https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/energie/energiebedrijven/vergunningen/regels-voor-energievergunninghouders

Betrouwbare-energieleverancier-2020

Om de vraag te beantwoorden zijn we overgeleverd aan klantbeoordelingen. Deze reviews kunnen van waarde zijn als er veel geschreven zijn over een energieleverancier en dan het liefst niet op de site van de leverancier. We weten natuurlijk niet of een leverancier een negatieve review op hun site laat staan. En aan bijvoorbeeld 5 reviews hebben we te weinig om echt te weten of het gaat om een betrouwbare energieleverancier. We zijn bezig om ervaringen die te vinden zijn op internet te bundelen in artikelen. Lees hier ervaringen met energieleveranciers.

Als we om ons heen kijken op diverse websites zien we de volgende resultaten:

Goed: Essent, Eneco, Vandebron, Engie, Powerpeers, Vrijopnaam, Pure Energie en Greenchoice

Ruim Voldoende: HVC, Delta, Budget Energie, Nuon/Vattenfall, Oxxio, United Consumers, NLE, Qurrent en EnergieDirect

Voldoende: Fenor, Anode, MAIN

Van sommige kleinere energieleveranciers zijn geen of weinig reviews te vinden. Het valt ook op dat de beoordelingen erg verschillen. Over elke energieleverancier zijn lage beoordelingen en klachten te vinden.

Mensen klagen ook wel eens over bijv. een termijnbedrag die hoger is dan bij hun vorige leverancier, terwijl de nieuwe leverancier vertelde goedkoper te zijn. Een termijnbedrag wordt ruwweg geschat door de nieuwe energieleverancier en betekent dus helemaal niet dat die toch duurder is dan beloofd. Het draait altijd om de tarieven en niet om de maandbedragen.

Zo kan een energieleverancier je beloven dat je maar 80 euro per maand hoeft te betalen, terwijl je bij je huidige 160 euro per maand betaalt. Normaal wordt na een overstap het termijnbedrag geschat. Dat zou best 200 euro per maand kunnen zijn. Dat betekent niet dat je duurder uit bent aan het einde van het jaar, maar zou kunnen betekenen dat je maanden lang een te hoog voorschot hebt betaald.

Het kan ook zijn dat de tarieven lager zijn, maar het vastrecht hoger. Lees dit artikel om de energierekening te leren begrijpen.

Wanneer een medewerker zegt dat je maar 80 euro hoeft te betalen kan het voorschot aanpassen. Maar die 80 euro zal dan te weinig zijn en ertoe leiden dat je fors moet bijbetalen op de jaarrekening. Er zijn genoeg mensen die dat (of andere energiezaken) niet helemaal snappen en dan een negatieve review plaatsen. Kijk dus naar de tarieven en je verbruik om te zien waar je goedkoper uit bent. Wil je niet hoeven rekenen en gewoon snel in enkele seconden weten waar je het goedkoopste uit bent?

Gebruik dan de beste energievergelijker van Nederland: PriceWise.

Dat betekent dat de bovenstaande beoordelingen behoorlijk subjectief zijn. Je mag veronderstellen dat alle leveranciers betrouwbaar zijn. Dan wordt bijv. de afhandeling van vragen en klachten een punt die de ene leverancier ‘betrouwbaarder’ maakt dan de anderen. Een hele betrouwbare energieleverancier is Pure Energie volgens de reviews. Wij wisselen persoonlijk elk jaar van energieleverancier vanwege de welkomstpremie en hebben nog nooit problemen gehad.

Betrouwbare energieleverancier 2020 groene energie.

Welke energieleveranciers zijn niet betrouwbaar?

Naast een vergunning van de ACM en reviews op internet plaatst de ACM ook berichten wanneer er een klacht is over een energieleverancier die door heel veel mensen gedeeld worden. Je kunt ook kijken of de leverancier aangesloten is bij de geschillencommissie. Als dit zo is kunnen zij de klachten die je hebt over de leverancier onafhankelijk beoordelen.

Kijk ook of een energieleverancier de vrijwillige ‘gedragscode Consument en Energieleverancier’ van Energie Nederland getekend heeft, met afspraken over o.a. eerlijke werving en een goede ondersteuning van overstappers. Van de door ons genoemde leveranciers heeft Anode deze gedragscode niet ondertekend. Hiermee is niet meteen bewezen dat ze onbetrouwbaar is. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je deze leverancier links laat liggen.

Worden energieleveranciers gecontroleerd op hun handelen?

Ja. De Autoriteit Cosument & Markt (ACM) kijkt eerst of er een leveringsvergunning verstrekt gat worden aan de energieleverancier. De ACM controleert ook of de leverancier redelijke tarieven hanteert, klachten goed behandeld en of het duidelijk is voor de klant wat hij aangaat bij een energiecontract. De leverancier moet een heldere administratie onderhouden en zelf energie kunnen inkopen.

Energie Data Services Nederland (EDSN) is de beheerder van alle energieaansluitingen in Nederland. De EDSN zorgt ervoor dat alle informatie die belangrijk is voor bijv. het overstappen naar een andere energieleverancier gedeeld wordt in een register. Leveranciers kunnen in dit register zien wanneer je huidige contract afloopt, waardoor een opzegvergoeding voorkomen kan worden. Alle energieleveranciers die wij eerder benoemden behalve Fenor zijn hierbij aangesloten.

De Gedragscode Consument en Energieleverancier is door de vereniging Energie-Nederland gecreëerd. Leveranciers die hierbij aangesloten zijn beloven eerlijk te handelen en mensen goed voor te lichten. Je kunt er hier meer over lezen. https://www.energie-nederland.nl/positionpaper/gedragscode-consument-energieleverancier/

Wat is de ‘beste’ energieleverancier?

Dat zou waarschijnlijk de goedkoopste leverancier, met geweldige service en 0 klachten zijn. Helaas bestaat deze leverancier niet. Bij elke leverancier gaat er wel eens iets mis, want waar mensen werken worden fouten gemaakt. De beste energieleverancier is dus moeilijk te beoordelen. De lage tarieven zijn voor de ene consument belangrijk en de ander wil graag echte groene energie uit Nederland.

Gebruik de energievergelijker om te zien waar jij het meeste geld bespaart.

Zijn er veel klachten over energieleveranciers?

Als je op internet rondkijkt zijn er behoorlijk wat klachten. Deze gaan over allerlei zaken die met energie, de leveranciers en soms ook de netbeheerders te maken hebben. Over de tarieven, verkeerde meterstanden of verhuizingen die niet goed zijn verwerkt bijvoorbeeld. Deze klachten kunnen ook misverstanden zijn die later zijn opgelost. Klachten of reviews worden echter sneller geschreven dan dat ze bijgewerkt worden met de notitie dat het een misverstand was of dat de klacht is opgelost.

Wanneer klachten veel vaker terugkomen kun je ze al wat serieuzer nemen. Landelijke media heeft bijvoorbeeld gemeld dat verkopers aan de telefoon of aan de deur niet altijd een goed beeld geven van de kosten die de consument zal gaan maken. Ook is het in het verleden bij verschillende leveranciers gebeurd dat mensen werden overgezet naar een nieuwe energieleverancier, terwijl er dan beloofd werd dat ze alleen akkoord gingen met een offerte.

Deze klachten zijn in 2019 nog in landelijke media verschenen over Nuon, de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) en Eneco. Je kunt op Google bijv. ‘AD Nuon verkoper’ invullen en ziet gelijk een artikel met video over de praktijken. Hiermee willen wij niet stellen dat Nuon/Vattenfall of de andere energieleveranciers onbetrouwbaar zijn. Je kan zelf onderzoek doen en je eigen conclusies trekken wat jij een betrouwbare energieleverancier vindt. Hieronder zie je een video van Kassa van eind september 2019 over dubieus overstappen.

Zo kun je betrouwbaar overstappen naar een andere energieleverancier.

Een betrouwbare manier van energiecontracten afsluiten is met een energievergelijker. Je kunt in 2 minuten het goedkoopste aanbod zien en wordt doorgestuurd naar de website van de aanbieder. Daar kun je zonder wantrouwen je gegevens invullen en een contract afsluiten met een goed beeld van de kosten en geen onbetrouwbare tussenpersonen die je via de telefoon of aan de deur willen overrompelen met ’gunstige aanbiedingen’.

Een betrouwbare energieleverancier met de laagste prijzen vindt je bij PriceWise.

Snel en betrouwbaar de goedkoopste leverancier vinden?

Binnen 2 minuten weet jij hoeveel geld je kunt besparen op energie!

Ja, ik wil graag geld besparen op mijn energierekening.

Twijfel je aan de betrouwbaarheid van je vorige energieleverancier, omdat je na de overstap nog een rekening van ze krijgt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door deze site te bezoeken ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Meer informatie

Wij gebruiken cookies om pagina's sneller te laden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief aantasten. Cookies kunt u alleen zelf verwijderen, aangezien deze op uw computer opgeslagen zijn. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw browser. Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Onze cookies zijn 'standaard' cookies zoals vrijwel alle websites op de wereld inzetten. We kunnen niet zien wie onze website bezoekt en (dat zouden we ook niet willen) kunnen geen persoonlijke informatie doorgeven aan andere partijen. Let op! : Onze cookies zijn Technisch Noodzakelijke cookies volgens de EU-cookie wetgeving. Daarnaast zijn er niet noodzakelijke (maar voor ons gewenste) analyse cookies voor Google Analytics. Door deze website te bezoeken ga je hiermee akkoord.

Sluiten